D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 02.09.2018, Грујичић: Указати да је Хрватска отела ојкачу и бећарац

Директор пјесничке институције “Бранково коло” у Сремским Карловцима Ненад Грујичић сматра да је обавеза Србије да укаже УНЕСКО да је Хрватска присвојила ојкачу и бећарац, те да та два елемента номинује на Унескову листу.

Грујичић, аутор антологије крајишких ојкача, оцијенио је да би Србија могла номиновати феномен српског народног римованог десетерачког двостиха, као оригиналну минијатурну песму, чиме би обухватила и ојкачу и бећарац.

Он је навео да је Хрватска присвојила ојкање, без навођења српског извора овог елемента, те подсјетио да српско крајишко становништво, које пјева ојкачу, данас у огромном проценту живи у Србији, највећим дијелом у Војводини.

Грујучић је навео да је Хрватска уписала и бећарац на репрезентативну УНЕСКО листу као само своју баштину, иако се бећарац масовно пјева у Срему, Бачкој и Банату, па и код Срба у Румунији и Мађарској.

- На те отимачине ниједна државна институција Србије није јавно реаговала – каже Грујичић, који је 2012. године успио да у први Национални регистар нематеријалног културног насљеђа Србије упише ојкачу упркос противљењу такозваних експерата, који у томе не виде књижевна и пјесничка својства.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.