D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 04.08.2019, Episkop Sergije: Sjećanje koje opominje na izgubljeni zavičaj u Krajini

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije rekao je povodom 24 godine od hrvatske oružane akcije “Oluja” da će sjećanje na izbjegličke kolone od Ravnih Kotara pa sve do Sanskog Mosta dovijeka opominjati srpski narod na izgubljeni zavičaj u Krajini.

Vladika Sergije je ocijenio da je danas teško biti Srbin i sa bolom se sjećati onih dana od prije 24 godine, kada je započeo pogrom nad srpskim narodom.

- Јoš je teže gledati kako se žrtve proglašavaju krivcima, a krivci, bez suda i osude, proslavljaju svoj krvavi pir – istakao je vladika Sergije.

On je napomenuo da su sljedbenici Novog svjetskog poretka iza sebe ostavili spaljena ognjišta, oskrnavljene hramove i grobove, pustoš i zgarišta.

- Izbjegličke kolone, čije slike još žive u našem pamćenju, dovijeka će nas opominjati na naše izgubljene zavičaje, od Ravnih Kotara, preko Knina i Grahova, od Grahova i Glamoča, pa sve do Drvara, Petrovca, Ključa i Sanskog Mosta – rekao je vladika.

On je podsjetio da su neki drugi ljudi željeli da svojim zlim djelima pišu jednu istoriju, da Srbe iskorijene iz njihove prapostojbine.

- Dušmani su okrvavili ruke ispisujući sopstvenim zlom najsramnije stranice sopstvene istorije. Da bi ostavili trag o sebi, ispisivali su našom krvlju testament svojim nasljednicima u zločinu, zavještavajući im naša ognjišta, naše svetinje, ali i našu prošlost – istakao je vladika Sergije.

Vladika Sergije kaže da vjera u Hrista kroz vjekove okuplja Srbe, kojih je ostalo da svjedoče o minulom bolu, ali i o budućem vaskrsenju za koje vjeruje da će uskoro doći.

- Milost Božija vaskrsnuće našu Krajinu iz grobova njenih mučenika. Ustaće ponovo ona davno zaspala snaga koju su nam preci ostavili, a trag našeg postojanja zasijaće jače no ikad, da obasja sve naše životne puteve, ali i stranputice onih koji su nas gonili – rekao je vladika Sergije.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.