D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 05.08.2019, Štrbac: Mogući postupci za “Oluju” pred nacionalnim sudovima

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka u Haškom tribunalu ne znači da je Hrvatska amnestirana za ratne zločine i progon Srba iz Republike Srpske Krajine jer se postupci i dalje mogu pokrenuti pred nacionalnim sudovima.

- Njima se ne može ponovo suditi za ono za šta im je bilo suđeno u Hagu, ali ima mnogo drugih djela koja im se mogu sigurno pripisati – rekao je Srni Štrbac.

Štrbac napominje da se, osim trojice hrvatskih generala, pred nacionalnim sudovima mogu procesuirati i svi ostali Hrvati koji su počinili ratne zločine nad Srbima u “Oluji” koja je izvršena prije 24 godine.

- Postupci se još mogu voditi pred sudovima u Srbiji, koji po zakonu imaju regionalnu nadležnost za čitavo područje bivše Јugoslavije – istakao je Štrbac.

Štrbac kaže da Hrvatska pravi problem Srbiji na putu ka EU, zahtijevajući da se ta odredba iz zakona izbaci, jer ne žele da im Srbi sude po tom zakonu.

- Srbija uporno drži tu odredbu u zakonu, ali je ne primjenjuje u praksi. Ako bi se ova odredba primjenjivala, utjerala bih strah u kosti svima koji su počinili ratne zločine nad Srbima – istakao je Štrbac.

On je podsjetio da je Gotovina sa jedinicama Hrvatske vojske bio prešao u BiH u operaciji “Maestral”.

Komentarišući izjavu ratnog komandanta 502. brigade Petog korpusa takozvane Armije BiH Hamdije Abdića u kojoj se navodi da je ta armija oslobađala i hrvatske teritorije, Štrbac je rekao da je ova izjava potpuno tačna, jer su pripadnici tog korusa tada bili ušli duboko u teritoriju Hrvatske i počinili zločine nad Srbima.

- Svi su činili strašne zločine nad Srbima – Hrvati kada su ulazili na teritoriju BiH gdje su bili Srbi, kao i muslimani kada su pomagali Hrvatima, koji su te zločine snimali i sada se njima hvale – napomenuo je Štrbac.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.