D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 05.10.2019, У Сиску обиљежен Дан сјећања на страдалу српску дјецу

У Сиску је данас обиљежен Дан сјећања на страдалу српску ратну сирочад током Другог свјетског рата у организацији Српског народног вијећа и Вијећа српске националне мањине у овом граду.

Предсједник Вијећа српске националне мањине града Сиска Мирјана Олујић рекла је да је важно обиљежавати овај дан како страдање дјеце у усташком логору у Сиску не би било заборављено.

- То је нарочито битно данас када се дижу тензије, прекраја историја и негира постојање логора у Сиску и спекулише са бројем страдале дјеце – поручила је Олујићева.

Она је подсјетила да је у Сиску за вријеме Другог свјетског рата постојало неколико логора.

Комеморацији у парку “Диана Будисављевић” у Сиску присуствовали су представници јеврејске и бошњачке мањинске заједнице у Хрватској и преживјели логораши из Србије и Бањалуке.

У Сиску је од 3. августа 1942. до јануара 1943. године функционисао посебан логор за дјецу, који се службено називао “Прихватилиште за дјецу избјеглица”.

На споменику на дјечијем гробљу наводи се податак да је на том мјесту сахрањено око 2.000 дјеце, али због изостанка било каквог систематског истраживања након Другог свјетског рата, није могуће са сигурношћу утврдити тачан број умрлих.

Представници Српског народног вијећа раније су навели да је кроз логор у Сиску прошло више од 6.000 дјеце од два мјесеца до 12 година.

Дјечији логор у Сиску, највећи те врсте у НДХ, налазио се под покровитељством “Женске лозе усташког покрета” и “Усташке надзорне службе”.

Непосредно управљање “дјечијим прихватилиштем” било је у рукама усташе и љекара Антуна Најжера.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.