D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 06.08.2017, U Herceg Novom obilježen Dan sjećanja na stradanje Srba

Dan sjećanja na stradanje srpskog naroda u posljednjoj deceniji 20. vijeka obilježen je danas na Trgu od ćirilice u Herceg Novom sa koga je poručeno da žrtve ne smiju biti zaboravljene.

Domaćin Dana sjećanja bio je Generalni konzulat Srbije. Generalni konzul u Herceg Novom Slobodan Bajić rekao je da Srbija čini i činiće sve da se nikada ne ponove teška događanja koja su obilježila kraj 20. vijeka.

- Imajući u vidu patnje kroz koje su prošli prognani i stradali Srbi, možemo poručiti da dugačke kolone protjeranih Srba, pusta srpska ognjišta, nikada nisu i nikom neće donijeti sreću – istakao je Bajić.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Herceg Novog Olivera Doklestić rekla je da 40.000 Srba iz Krajine i dalje nema riješeno stambeno pitanja, a da 67.500 izbrisano iz biračkih spiskova u Hrvatskoj.

- Ne mogu da se vrate u svoje kuće, stanove, na svoja imanja. Ne postoje – naglasila je Doklestićeva.

Bokokotorski arhijerejski namjesnik protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić rekao je da je Hrvatska “Bljeskom” i “Olujom” dovršila ono što nisu Ante Pavelić i Alojzije Stepinac, kao i da se te dvije akcije slave kao nacionalni praznik uz ustaške pjesme Marka Perkovića Tompsona i glasan blagoslov Crkve kod Hrvata.

Istoričar Goran Komar smatra da su “daleki vjekovi težili urušavanju ćirilične pismenosti i da je srpski narod na Balkanu uništavan i u svojstvu davaoca pisma”.

Obilježavanje je započelo recitalom “Ličke jame” koji je govorio dječak Miloš Bogdanović iz Kumbora, čija je rodbina prognana iz Hrvatske u “Oluji”. Svoje stihove o izbjegličkim raspećima svoga roda recitovao je pjesnik Đorđe Brujić.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.