D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 07.12.2018, Štrbac: Češka izručila Zagrebu Branka Bogunovića

Češko pravosuđe izručilo je Hrvatskoj Srbina iz Benkovca Branka Bogunovića /53/ koji je sredinom septembra uhapšen na aerodromu u Pragu na osnovu Interpolove potjernice, rekao je za Srnu direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, Savo Štrbac.

- Bogunović, koji je u Hrvatskoj optužen za ratni zločin, više od 18 godina živi i radi u Kanadi, a u Češku je otišao da bi prisustvovao svečanosti povodom diplomiranja njegovog sina – rekao je Štrbac.

On je naveo da je potvrdu informacije da je Bogunović isporučen Hrvatskoj dobio od majke Duška Gaćeše, još jednog Srbina koji je uhapšen ove godine pod optužbom za ratne zločine.

- Njih dvojica trenutno dijele ćeliju, a sa ovim izručenjem, u zatvoru u Splitu se trenutno nalazi najviše Srba pod istragom na jednom mjestu, među kojima su trojica oficira: Pavle Ristić, Čedo Borojević, Milan Pavlović, Duško Gaćeša i Branko Bogunović – rekao je Štrbac.

On je precizirao da se Bogunović sa još desetak Srba tereti za ratni zločin počinjen 2. septembra 1991. godine u selu Kakma i naglasio da je optužnica protiv Bogunovića na staklenim nogama zato što kao tadašnji saobraćajni milicioner nije mogao da ima veze sa hapšenjima i istragama.

- Istovremeno, veliko je pitanje da li je tada uopšte bio u Hrvatskoj ili je sa porodicom prešao u Srbiju – rekao je Štrbac.

On je naglasio da je hapšenje Bogunovića treće ove godine izvršeno u “trećoj zemlji”, a na osnovu hrvatskih Interpolovih potjernica.

- Do sada je na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisala Kancelarija Interpola u Zagrebu, širom svijeta uhapšeno 169 Srba, od kojih je 61 ekstradiran u Hrvatsku. Protiv njih 23 postupak je obustavljen ili je optužba odbijena, odnosno prekvalifikovana u oružanu pobunu. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od Hrvatske – zaključio je Štrbac.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.