D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 08.06.2017, Gotovina i Markač su oslobođeni – Ko će odgovarati za mučka ubistva?

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac potvrdio je da su među 14 lica srpske nacionalnosti, koji su identifikovani na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu i ostaci dvije starice čija su ubistva razmatrana i pred hrvatskim sudom i pred Haškim tribunalom u predmetu “Gotovina i drugi”.

On je u izjavi za Srnu rekao da su identifikovane Sava Babić /82/ iz Mokrog Polja kod Knina i Đurđija Mirković /70/ iz Polače kod Knina i da postoje nepobitni dokazi da su starice umrle mučkom smrću, ali da je očigledno da će počinioci ostati nekažnjeni.

“Pošto su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač od žalbenog vijeća Haškog tribunala oslobođeni za sve zločine, koje je hrvatska vojska počinila u `Oluji` u sektoru `Јug`, to znači da niko nije odgovarao ni za smrt Save Babić i Đurđije Mirković”, rekao je Štrbac.

On je rekao da su staricu Savu Babić nakon “Oluje” 28. avgusta 1995. godine obišli predstavnici UN i da im se ona požalila da je maltretiraju hrvatski vojnici, a kada su navratili 5. septembra našli su je mrtvu u sjedećem položaju na suvozačevom sjedištu žutog automobila, sa tri rane na glavi i dvije na grudima.

“Hrvatska policija je na licu mjesta pronašla čauru za koju je balističkim vještačenjem utvrđeno da je ispaljena iz pištolja u vlasništvu Marija Dukića, pripadnika 134. domobranske pukovnije, treće bojne, iz koga je 28. septembra ubio i civila Petra Botu u Kolarini kod Benkovca”, rekao je Štrbac.

On je podsjetio da je Dukić za ubistvo Bote osuđen, dok je za ubistvo Babićeve oslobođen, jer je “utvrđeno da je pištolj iz kojeg je ubijena kupio polovinom septembra 1995, a Sava Babić umrla je između 1. i 5. septembra”.

Štrbac je ukazao i da je Haški tribunal u predmetu “Gotovina i drugi “, pozivajući se na zaključke iz presude hrvatskog suda, “mudro” zaključio da ne postoji dovoljno dokaza o tome ko je ubio tu žrtvu.

On je naglasio da je u istom predmetu razmatrano i ubistvo starice Đurđije Mirković.

“Raspravno vijeće je utvrdilo da su 12. avgusta 1995. godine u Mirkovićima, zaseoku sela Polača, u opštini Knin, dva ili tri hrvatska vojnika prišla Smiljani i Đurđiji Mirković, i da je jedan od njih, psujući im majku srpsku, s udaljenosti od desetak metara iz vatrenog oružja pogodio Đurđiju i ubio je, zatim su zapalili i nju i kuću “, podsjetio je Štrbac.

On je naglasio da je i ovaj zločin ostao bez kazne s obzirom na oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču.

Osim Babićeve i Mirkovićeve, na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu identifikovani su i Branko Stojčević iz Petrinje, Petar Krnjajić iz Gline, Ignjatije Orlović i Јanko Grubor iz Okučana.

Među identifikovanim su i Dragan Samardžija, Milan Šeatović i Đuro Mandić iz Okučana, Čedomir Gaćeša i Milutin Dreković iz Pakraca, Pero Ribić iz Slunja, Bogdan Milošević iz Šibenika i Sava Bursać iz Donjeg Lapca.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.