D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 09.06.2017, “Sa koncertima poput Tompsonovog krenulo zlo devedesetih godina”

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je da je sa koncertima, poput onog koji je u Mostaru održao Marko Perković Tompson, krenulo sve ratno zlo na ovim prostorima devedesetih godina 20. vijeka.

On je u izjavi za Srnu rekao da sinoćnji Tompsonov koncert na stadionu pod Bijelim brijegom, kroz koji je kao logor u ratu prošlo oko 10.000 Srba i Bošnjaka nije “samo muzički koncert i ništa više”, kako je rekao hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, već “mnogo više od koncerta”.

“To je manifestacija podrške ustaštvu. Kroz pokliče `za dom spremni`, ornamentiku, zastave i odjeću i dalje se veliča poglavnik Ante Pavelić i ustaštvo”, rekao je Štrbac.

On je podsjetio da su protiv takvog koncerta, sudeći po reakcijama bili svi osim Hrvata.

“Odakle se juče bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pojavio u Mostaru? Čak se i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc osvrnuo na to u Savjetu bezbjednosti. Pomenuo je koncert u Mostaru i to da će biti održan u bivšem logoru što su mu Hrvati zamjerili”, naveo je Štrbac.

On je podsjetio da je Tompson već prepoznatljiv svuda u Evropi i da su mu koncerti zabranjivani u Sloveniji, Švajcarskoj i Austriji.

Prema njegovim riječima, sinoć je u Mostaru, koji je podijeljen i izuzetno osjetljiv grad održan “festival ustaštva”, a vlasti koje su ga odobrile morale su ranije da povedu računa o osjetljivosti odnosa tri naroda u BiH.

U Mostaru je sinoć održan koncert kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji u svojim pjesmama glorifikuje ustaštvo, a pred sam nastup stadionom su se orili uzvici “za dom spremni”.

Koncert je održan u znak podrške šestorici bivših zvaničnika takozvane Herceg-Bosne, koji su pred Haškim tribunalom osuđeni za udruženi zločinački poduhvat i zločin nad bošnjačkim stanovništvom od 1992. do 1994. godine.

U vrijeme trajanja koncerta članovi Udruženja “Djeca Mostara” su sa Starog mosta pustili 150 balona, koji simbolično predstavljaju 150 godina zatvora, koliko se očekuje da bi šestorici bivših zvaničnika moglo biti izrečeno u drugostepenoj presudi pred Haškim tribunalom.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.