D.I.C. Veritas

RTRS, SRNA, 09.08.2017, “Tihi egzodus Srba iz Hrvatske neprestano traje”

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da su se zakoni “evropske Hrvatske” koji diskriminišu Srbe pokazali kao efektni za nastavak politike “Hrvatska bez Srba”, što najbolje ilustruje činjenica da se na godišnjem nivou jedan prognani Srbin iz Srbije vrati u Hrvatsku, a pet Srba povratnika ponovo napuštaju zemlju rođenja i dolaze u Srbiju.

- Tihi egzodus Srba iz Hrvatske u Srbiju neprestano traje i niko tome ne daje značaja, niti javnost u Srbiji zna o tome – upozorio je Štrbac.

On je istakao da se, sa druge strane, u hrvatskoj javnosti stvara slika o navodnoj ugroženosti Hrvata u Srbiji.

- Nedavno je lider Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, što je imalo odjeka u Hrvatskoj, izjavio kako Hrvati u Srbiji u danima oko “Oluje” moraju da ćute, budu tihi, sklanjaju se i skrivaju, ukratko, ne smiju da pomole nos. To je čista zamjena teza. Daj Bože da Srbi u Hrvatskoj imaju prava kao Hrvati u Srbiji – naglasio je Štrbac.

On kaže da diskriminacija koju Hrvatska svojim zakonima sprovodi nad Srbima nije vidljiva za međunarodne faktore i razne zaštitnike građana jer se čini da je “zakon isti za sve”, ali da svi oni zanemaruju činjenicu nedavnog rata i neravnopravan status Srba u Hrvatskoj.

Govoreći o Zakonu o porezu, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara naredne godine, a koji predviđa trostruko veći porez na nekretnine za Srbe, Štrbac je naveo da bi on za Srbe bio prihvatljiv da oni nisu prognani, opljačkani i osiromašeni dva puta u prošlom vijeku.

Ovako, kako kaže, Srbi nikako ne mogu da budu tretirani kao na primjer Hrvati čije su nekretnine u Hrvatskoj, a rade u inostranstvu.

- Ne mogu se poistovjetiti oni koji su protjerani silom sa onima koji su dobrovoljno otišli u pečalbu. Iz Hrvatske je prognano 400.000 ljudi, a tamo je najmanje 150.000 kuća u njihovom vlasništvu. Ne može se sada tretirati kuća koju je neko prisilno napustio kao kuća onog koji nije prognan – istakao je Štrbac.

On je naglasio da bi bilo pravedno i humano da poreska stopa na imovinu prognanih bude najniža, a da za devastirane nekretnine iznosi i ispod te najniže stope, ili da vlasnici budu oslobođeni plaćanja poreza.

- To što postoji isti tretman za sve jasna je poruka Srbima da se ne vraćaju, da rasprodaju imovinu, i vjerujte, mnogo Srba je suočeno sa nametima i zato kažu – “Evo im sve, nećemo ni kuću, ni imovinu” – rekao je Štrbac.

On je naveo da je Hrvatska do sada donijela više od 20 zakona čije su odredbe po Srbe diskriminatorske, a da je, kada je riječ o imovini, to najvidljivije u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koji propisuje oštre sankcije za one koji svoje poljoprivredno zemljište ne obrađuju ili ga ne obrađuju po propisanim agromjerama.

- Srbi koji su se vratili ne mogu da obrađuju zemljište jer je riječ o staračkoj populaciji, tako da je zemljište u vlasništvu Srba najviše neobrađeno, a o poštovanju zadatih mjera da se i ne govori. Posljedica tog zakona je da ljudi, ne samo da se neće vratiti, već će na kraju njihova imanja biti prodavana da bi izmirili dugovanja državi – upozorava Štrbac.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.