D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 09.09.2017, BG: U crkvi Svetog Marka služen pomen za žrtve “Medačkog džepa”

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za 88 Srba ubijenih prije 24 godine u agresiji hrvatske vojske na Medački džep kod Gospića, zonu koja je bila pod zaštitom UN.

Parastosu, koji je služilo sveštenstvo crkve Svetog Marka, prisustvovali su porodice žrtava, kao i članovi Udruženja porodica nestalih i poginulih lica “Suza”, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, poginulih i ubijenih lica sa prostora bivše Јugoslavije Dragan Pjevač, te direktor “Veritasa” Savo Štrbac.

Predsjednik Udruženja “Suza” Dragana Đukić izjavila je Srni da su kazne izrečene za ovaj zločin pred hrvatskim sudovima ponižavajuće i da se može zaključiti da je u odnosu Hrvatske prema zločinima nad Srbima iz godine u godinu sve gora situacija.

“Porodice nemaju ni mir, ni spokoj, jer je činjenica da je učinjen zločin, da postoje dokaz i svjedoci, zna se ko je počinilac i ko je odgovoran, a niko nije osuđen, niti je zločin osuđen. Žrtve nemaju spokoj”, rekla je Đukićeva.

Đukićeva je naglasila da su porodice srpskih žrtava razočarane povampirenjem ustaštva u Hrvatskoj, te smatraju da zaslužuju istinu i pravdu, jer su već bile žrtve politike i boli ih što su i u 21. vijeku žrtve politike.

Ona je poručila da će se porodice boriti da se istina i pravda saznaju, da se ne ponovi.

“Ali, šta kad nas ne bude bilo, ko će da brine o tome? Sve pada u zaborav. Činjenica je da je zločin počinjen. Porodicama je sve teže da se bore za pravdu iz godine u godinu, jer svaka nova situacija u Hrvatskoj i regionu samo potpiruje mržnju”, dodala je Đukić.

Ona smatra da nema istinskog suočavanja sa prošlošću i pomirenja sve dok se ne prizna da su se zločini dogodili na svim stranama i dok počinioci ne budu kažnjeni.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac je rekao Srni da je izbliza pratio slučaj žrtava “Medačkog džepa”, jer je kao član komisije za razmjenu u jednom danu primio 51 žrtvu.

“Јoš imam strašan osjećaj, kao da se juče dogodilo. Bili su izmasakrirani. U mjestu gdje smo ih preuzimali, na Markovac, Hrvati su ih dovezli u hladnjači u vrećama. Bili su goli, složeni jedni na druge. Donje vreće pucale su pod teretom gornjih”, priča Štrbac.

On je napomenuo da ga scena ubijenih i danas prati iako je cijeli rat proveo gledajući posmrtne ostatke.

Štrbac je rekao da je Haški tribunal nakon pordizanja optužnice protiv trojice hrvatskih generala /Ademi, Norac, Bobetko/, taj slučaj ustupio hrvatskom pravosuđu, gdje je Rahim Ademi oslobođen, Mirko Norac osuđen na šest godina, dok je Јanko Bobetko umro prije presude.

On je dodao da je hrvatsko pravosuđe osudilo trojicu hrvatskih vojnika – Velibor Šolaja pravosnažno na pet godina zatvora, a Јosipa Krmpotića i Јosipa Mršića nepravosnažno na po tri godine zatvora, što su minimalne kazne.

Predstavnici porodica žrtava su poslije parastosa u Tašmajdanskom parku, u blizini crkve, položili cvijeće kod spomenika srpskim žrtvama.

U napadu na Medački džep ubijeno je 88 Srba, od kojih 46 vojnika, 36 civila i šest policajaca, uglavnom nakon zarobljavanja. Među ubijenima bilo je 26 osoba starijih od 60 godina i 17 žena.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.