D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 09.09.2018, У Београду служен парастос Србима убијеним у акцији “Медачки џеп”

У Цркви Светог Марка на Ташмајдану у Београду данас је служен парастос поводом 25 година од страдања Срба у акцији хрватске војске “Медачки џеп” 1993. године.

Парастосу су, у организацији Удружења породица несталих и погинулих лица у Крајини и Хрватској “Суза”, присуствовале породице и рођаци жртава, те представници других удружења Срба протјераних из Хрватске.

У злочину над становништвом подвелебитских села Почитеља, Читлука и Дивосела, у околини Госпића, која су била под заштитом УНПРОФОР-а, према подацима Документационо-информационог центра “Веритас”, убијено је и нестало 88 Срба, од којих 17 жена, а 26 људи било је старије од 60 година.

Директор “Веритаса” Саво Штрбац, који је својевремено организовао преузимање посмртних остатака 52 Срба, које су Хрвати побили и бацили у Крашку јаму, рекао је новинарима да се још 11 људи води као нестало.

Штрбац је истакао да су та села, у којима је 1991. године живјело 876 људи, данас потпуно етнички очишћена и, уз изузетак троје стараца који још тамо живе, потпуно пуста.

Предсједник Управног одбора Координације српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије Драган Пјевач рекао је да је “Медачки џеп” један од најстрашнијих и најмонструознијих злочина који се десио у рату у Хрватској.

Пјевач, чија је мајка убијена у тој акцији, навео је да је на суђењу команданту акције Мирку Норцу, утврђено да су жртве клане у подрумима, паљене у кућама, вучене аутима, вјешане о дрво и гађане ножевима, а једна жена је набијена на колац.

“Хашки суд, који је имао све доказе за ово, је тај поступак уступио хрватском правосуђу, а Норац је у затвору направио кућу, завршио факултет и оженио се. Под таквом неправдом живимо ми, нисмо добили никакву сатисфакцију, а на том простору нема Срба”, рекао је Пјевач.

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта рекао је да постоји само једна правоснажна пресуда за овај злочин, што је најбољи доказ да је хрватско правосуђе етнички мотивисано, а пресуде које доноси више у функцији вријеђања и понижавања српских жртава и њихових породица, а не правде.

Села Почитељ, Читлук и Дивосело, са засеоцима у којима је било 600 становника, од којих 500 Срба, опљачкана су, етнички очишћена и сравњена са земљом по систему “спржена земља”.

“Нисам нашао знакове, ни људи, нити животиња, у неколико села којима смо данас прошли, разарање је било систематско и намерно”, написао је у свом извјештају комадант УНПРОФОР-а француски генерал Жан Кот.

За наведене злочине првооптужени Рахим Адеми је ослобођен, а другооптужени Мирко Норац је осуђен на казну затвора од шест година.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.