D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 16. 02. 2023, Припадници ХОС-а прије 31 годину ликвидирали породицу Олујић

Данас се навршава 31 година од ликвидације четворочлане породице Олујић у Церни код Жупање коју су због њихове етничке припадности извршили припадници извиђачко-диверзантске чете Хрватских обрамбених снага, саопштио је Информационо-документациони центар “Веритас”.

Радомира Олујића /38/, његову супругу Аницу /37/ и њихову малољетну дјецу Милену /16/ и Марка /13/ убили су 17. фебруара 1991. године припадници ХОС-а којом је командовао Томислав Мади.

Тога дана, у предвечерњим часовима, у Комлетинцима у згради Основне школе, гдје је био штаб извиђачко-диверзантске чете ХОС-а, Мади је издао наредбу припадницима чете Мариу Јурићу, Зорану Поштићу, Давору Лазићу и особи с надимком Босанац, да оду у Церну и “побију четнике” за које он зна, иако је знао да је ријеч о цивилним особама.

У саопштењу се наводи да им је Мади наредио да минирају кућу, те им је за то дао пушке, пиштоље, мине, штапин, детонаторске каписле и два пригушивача.

По Мадијевом наређењу њих је одвезао на адресу и показао им кућу породице Олујић припаднику исте јединице Мијо Старчевић.

Јурић, Поштић, Лазић и Босанац су ушли у кућу и из ватреног оружја испалили више метака у чланове породице Олујић, при чему је 10 пројектила погодило Радомира, шест Аницу, а по 11 малољетну Милену и Марка, због којих су сви преминули на лицу мјеста.

Убице Поштић и Лазић су из куће узели ловачку пушку, патроне, 1.500 тадашњих њемачких марака, беретку, ланчић с привјеском дјетелине с четири листа и пар златних наушница, а након неуспјешног покушаја минирања куће вратили се у базу и украдене ствари и предали Мадију.

Тек 15 година касније, државно тужилаштво у Вуковару је 29. децембра 2006. године подигло оптужницу против тих припадника ХОС-а због ратног злочина над цивилним становништвом, по којој их је двије године касније Жупанијски суд у Вуковару неправоснажно и осудио на укупно 57 година затвора – Мадија на 20, Јурића на 12, Поштића на осам, Лазића на седам и Старчевића на 10 година.

Врховни суд Хрватске смањио је казне Мадију на 15 година, Поштићу на седам, а Старчевићу на осам година затвора, док је Јурићу и Лазићу потврдио казну.

Убиство породице Олујић спада међу најмонструозније ликвидације читавих породица због њихове етничке припадности у рату деведесетих година прошлог вијека, уз убиства четворочлане породице Козбашић у Петрињи новембра 1991. године, трочлане породице Зец у Загребу децембра 1991. године, четворочлане породице Ченгић у Ервенику код Книна јануара 1992. године и четворочлане породице Радосављевић у Дарувару фебруара 1992. године.

Супружници у поменутим породицама биле су мјешовитог хрватскосрпског састава, осим породице Радосављевић у којој су оба супружника били српске националности.

Убице породице Олујић су припадници ХОС-а, којег је крајем јуна 1991. основала Хрватска странка права /ХСП/.

ХОС се у јануару 1992. потпуно интегрисао у Хрватску војску, а званичне ознаке ХОС-а су исте оне које су биле и за вријеме Павелићеве НДХ-а, а које и данас њени припадници јавно и несметано свакодневно истичу широм Хрватске, истиче “Веритас”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.