D.I.C. Veritas

РТРС, TVK3, Срна, 17.02.2021, Породица Олујић на монструозан начин ликвидирана прије 29 година

Данас се навршило 29 година убиства породице Олујић, једне од неколико најмонструонизијих ликвидација читавих породица које су у Хрватској извршене због њихове етничке припадности, саопштено је из Информационо-документационог центра Веритас.

Припадници извиђачко-диверзантске сатније /чете/ такозваних Хрватских одбрамбених снага убили су четворочлану породицу Олујић у Церни код Жупање – Радомира /38/, његову супругу Аницу /37/ и њихову малољетну дјецу Милену /16/ и Марка /13/.

- ХОС је крајем јуна 1991. основала Хрватска странка права, а у јануару 1992. године потпуно су се интегрисале у Хрватску војску. Званичне ознаке ХОС-а су исте оне које су биле и за вријеме НДХ-а, које и данас њени припадници, упркос противљењу актуелног предсједника Хрватске Зорана Милановића, дрско и несметано користе у комеморативне сврхе широм Хрватске – наводи Веритас.

У саопштењу је наведено да је 17. фебруара 1992. године, у предвечерњим часовима, у Комлетинцима, у згради Основне школе, гдје је био штаб извиђачко-диверзантске чете ХОС-а, командант чете Томислав Мади издао наредбу припадницима чете Мариу Јурићу, Зорану Поштићу, Давору Лазићу и непознатој особи под надимком Босанац, да оду у Церну и побију четнике за које он зна, иако је знао да је ријеч о цивилним особама.

Мади им је наредио и да минирају кућу, те им је за то дао пушке, пиштоље, мине, штапин, детонаторске каписле и два пригушивача, а припаднику исте јединице, Мији Старчевићу наредио да их тамо одвезе, што је он и учинио и у Церни им показао кућу у Улици Браће Радића на броју 51а.

Јурић, Поштић, Лазић и особа надимком Босанац ушли су у кућу и из ватреног оружја испалили више хитаца у чланове породице Олујић – десет пројектила погодило је Радомира, шест Аницу, а по једанаест малољетну Милену и дијете Марка, због којих су одмах умрли.

Послије хладнокрвне ликвидације четворо чланова породице Олујић, убице Поштић и Лазић у њиховој кући пронашли су и узели ловачку пушку, патроне, 1.500 тадашњих њемачких марака, капу-беретку, ланчић боје злата са привјеском дјетелине са четири листа и пар златних наушница са три плава каменчића, а потом покушали и да минирају кућу, али због нестручног руковања до експлозије није дошло.

Убице су се са украденим стварима, на исти начин на који су и дошле у Церну, вратили до Комлетинаца, гдје су ствари и новац из Олујићеве куће предали Мадију.

Тек готово 15 година након овог злочина, 29. децембра 2006. године, Жупанијско државно одвјетништво у Вуковару подигло је оптужницу против ових припадника ХОС-а због кривичног дјела ратни злочин над цивилним становништвом.

Жупанијски суд у Вуковару их је 15. фебруара 2008. неправоснажно осудио на укупно 57 година затвора – Мадија на 20, Јурића на 12, Поштића на осам, Лазића на седам и Старчевића на 10, али је Врховни суд Хрватске годину дана касније смањио казне – Мадију на 15, Поштићу на седам, а Старчевићу на осам година затвора, док су Јурићу и Лазићу потврђене казне.

Осим ликвидација четворочлане породице Козбашић у Петрињи у новембру 1991. године, трочлане породице Зец у Загребу у децембру 1991, четворочлане породице Ченгић у Ервенику код Книна у јануару 1992, четворочлане породице Радосављевић у Дарувару у фебруару 1992. године и убиство породице Олујић из Церне спада у најмонструозније ликвидације једне породице у рату деведесетих година прошлог вијека због њихове етничке припадности.

Осим породице Радосављевић, у којој су оба супружника била српске националности, супружници у поменутим породицама били су мјешовитог хрватско-српског састава.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.