D.I.C. Veritas

e-Veritas, 16.02.2021, Saopštenje povodom godišnjice likvidacije porodice Olujić u Cerni

Pripadnici izviđačko-diverzantske satnije (čete) Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), kojom je komandovao Tomislav Madi, 17. februara 1992. godine u Cerni kod Županje likvidirali su četveročlanu porodicu Olujić: Radomira (38), njegovu suprugu Anicu (37) i njihovu maloljetnu djecu Milenu (16) i Marka (13).

Toga dana, u predvečernjim satima, u Komletincima, u zgradi Osnovne škole, gdje je bio štab izviđačko-diverzantske satnije HOS-a, Madi je izdao naredbu pripadnicima čete: Mariu JurićuZoranu PoštićuDavoru Laziću i nepoznatoj osobi nadimkom “Bosanac”, da odu u Cernu i pobiju četnike za koje on zna, iako je znao da se radi o civilnim osobama. Naredio im je i da miniraju kuću, te im je za to dao puške, pištolje, mine, štapin, detonatorske kapisle i dva prigušivača. Pripadniku iste jedinice, Miji Starčeviću je naredio da ih tamo odveze, što je isti i učinio te im je u Cerni pokazao kuću u ulici Braće Radića na broju 51a. Jurić, Poštić, Lazić i osoba nadimkom “Bosanac” su ušli u kuću, i iz vatrenog oružja su ispalili više hitaca u članove porodice Olujić: deset projektila pogodilo je Radomira, šest Anicu, a po jedanaest maloljetnu Milenu i dijete Marka, zbog kojih su odmah umrli. Odmah poslije hladnokrvne likvidacije četvero članova porodice Olujić, ubice Poštić i Lazić u njihovoj kući pronašli su i uzeli lovačku pušku, patrone, 1.500,00 tadašnjih DEM, kapu – beretku, lančić boje zlata s privjeskom djeteline s četiri lista i par zlatnih naušnica s tri plava kamenčića, a potom i kuću pokušali minirati, ali zbog nestručnog rukovanja do eksplozije nije došlo. Ubice su se sa ukradenim stvarima na isti način na koji su i došli u Cernu vratili do Komletinaca, gdje su stvari i novac iz Olujićeve kuće predali Madiju.

Tek 29. decembra 2006. Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru, podiglo je optužnicu protiv gore pomenutih pripadnika HOS-a zbog krivičnog djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, po kojoj ih je Županijski sud u Vukovaru 15.februara 2008, nepravosnažno  i osudio na ukupno 57 godina zatvora: Madija na 20, Jurića na 12, Poštića na 8, Lazića na 7 i Starčevića na 10. Vrhovni sud RH, na sjednici održanoj 25. marta 2009., Juriću i Laziću je kaznu  potvrdio, dok je ostalim smanjio: Madiu na 15, Poštiću na 7, a Starčeviću na 8 godina zatvora.

Pored likvidacija četveročlane porodice Kozbašić u Petrinji u novembru 1991, tročlane porodice Zec u Zagrebu u decembru 1991, četveročlane porodice Čengić u Erveniku kod Knina u januaru 1992, četveročlane porodice Radosavljević u Daruvaru u februaru 1992, i ubistvo porodice Olujić iz Cerne spada u najmonstruoznije likvidacije jedne porodice u ratu devedesetih zbog njihove etničke pripadnosti. Supružnici u pomenutim porodicama bile su mješovitog hrvatsko-srpskog sastava, osim porodice Radosavljević u kojoj su oba supružnika bili srpske nacionalnosti.

Ubice porodice Olujić su pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga, koje je krajem juna 1991. osnovala Hrvatska stranka prava (HSP), koje su se u januaru 1992. potpuno integrisale u Hrvatsku vojsku. Zvanične oznake HOS-a su iste one koje su bile i za vrijeme Pavelićeve NDH-a, koje i danas njeni  pripadnici, uprkos protivljenja aktuelnog predsjednika države Zorana Milanovića,  drsko i nesmetano  koriste u komemorativne svrhe širom Hrvatske.

U Beogradu i Banja Luci, 16.02.2021.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.