D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 17.09.2019, Преминуо Илија Ивановић, учесник пробоја из логора у Јасеновцу

Посљедњи преживјели учесник пробоја логора Јасеновац Илија Ивановић из Горњих Подградаца код Градишке преминуо је данас у 91. години.

Ивановић је о звјерствима у логору Јасеновац и учешћу у пробоју говорио за многе медије, те све описао и у својој књизи “Сведок јасеновачког пакла”.

Он је са 14 година одведен у Јасеновац из родних Горњих Подградаца, у колонама у којима су били бројни цивили из поткозарског краја, међу којима дјеца, жене и стари.

У Јасеновцу је провео три године, а након пробија у којем је учествовао са другим логорашима, вратио се у родно село 26. априла 1945. године.

У Јасеновцу је страдало 27 чланова његове породице.

Ивановиће је био учитељ у поткозарским селима и професор у средњој школи у Зеници.

Пробој јасеновачких логораша догодио се 22. априла 1945. године. Тада је око 600 мушкараца из логора Циглана покушало пробој, а преживјело их је стотињак. Исти дан почео је и пробој заточеника из Кожаре. Од њих 167 спасило се само 11.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је више од 20.000 дјеце.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.