D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 18.05.2022, Штрбац очекује осуђујућу пресуду хрватским официрима

Предсједник Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац изјавио је данас Срни да очекује да ће прва оптужница Тужилаштва за ратне злочине Србије за злочине у “Олуји, која је подигнута против четворице хрватских официра одговорних за масакре на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у Сводни код Босанског Новог у августу 1995. године, за резултат имати осуђујућу пресуду.

Штрбац је објаснио да такво очекивање заснива на предложеним доказима, које је видио, и на познавању ситуације у вријеме извршења злочина, будући да је и сам био дио избјегличке колоне и да “Веритас”, на чијем је челу, годинама организује комеморације и одржава споменике страдалима у злочину хрватске авијације.

Коментаришући оптужницу за два ракетна напада хрватске авијације на избјегличке колоне, извршена 7. и 8. августа 1995. године, у којима је убијено 13 цивила, а међу њима и шесторо дјеце, Штрбац је истакао да је прочитао читав документ и да је као искусан кривичар пријатно изненађен колико је стручно написано образложење.

- Нисам могао да видим да је направљен било какав пропуст. Прикупљени су сви релевантни докази, и материјални и персонални – рекао је Штрбац.

Он је истакао да су оптужени они који су, како каже, претекли с обзиром на то да су умрли неки који су били одговорни по командом ланцу, почев од најодговорнијег Фрање Туђмана као тадашњег предсједника Хрватске и врховног команданта, преко министра одбране Гојка Шушка до команданта хрватске авијације Имреа Аготића и других функционера.

- Они су нажалост умрли и избјегли суђење, па ће им се посмртно судити индиректно преко других. Неће им се изрећи казна, али ће њихова одговорност сигурно бити видљива кроз образложења пресуда – оцијенио је Штрбац.

Он је указао да у оптужници нажалост нема ни непосредних извршилаца, а то су пилоти, који нису обухваћени зато што Хрвати крију њихова имена.

- Све друго су јавно открили и доступно је у бројним материјалним доказима. Ту мислим и на извјештаје из рата, књиге, фељтоне и све што је до сада објављено. Хрвати су објављивали све, јер се понашају као побједничка страна и сматрају да им је све било дозвољено – објаснио је Штрбац.

Према његовим ријечима, структура која је обухваћена оптужницом је командни кадар који је преносио наређења са врха према доле, тако да су су саизвршиоци у злочину обухваћени.

На питање како ће Хрватска реаговати на оптужници Тужилаштва за ратне злочине Србије, Штрбац је одговорио да ће се Хрвати позивати на свој закон из 2011. године, којим су прогласили неважећим све одлуке правосудних органа бивше СФРЈ, СРЈ, СЦГ и Србије и да ће понављати да су њихови команданти и војска поступали у складу са женевским конвенцијама.

- Хрвати су уз помоћ међународне заједнице убиједили себе да им је све допуштено и да они нису ни могли чинити ратне злочине, тврдећи да то не могу да раде народ и војска који се бране. То, наравно, није тачно, јер је у бившој Југославији деведесетих вођен грађански рат са примјесама вјерског, у којем су почињени страшни злочини на свим странама – указао је Штрбац.

Он сматра да је Тужилаштво Србије за ратне злочине и раније могло да подиже оптужнице за “Олују” и друге злочине над Србима у Хрватској, јер је јасно да нико неће штитити српске жртве и њихова права ако то не учини Србија.

Осим тога, како је истакао Штрбац, Србија има закон о регионалној надлежности за суђење за ратне злочине, што подразумијева суђења за подручје бивше Југославије, а то значи и на територији Хрватске, БиХ и свуда гдје су се злочини дешавали без обзира на то ко су жртве и ко су починиоци.

- Ипак, боље икад него никад. Са овом оптужницом дочекали смо нешто. Али, Србија мора и даље да ради и штити своје сународнике, иако су судови и до сада могли да чине оно што им је у надлежности – закључио је Штрбац.

Тужилаштво Србије за ратне злочине подигло је оптужницу против четири висока официра Хрватске војске због ратног злочина над српским цивилима јер су у акцији “Олуја” 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избјеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у мјесту Сводна код Новог Града.

Оптужница је подигнута против припадника хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца из Птуја, Зденка Радуља из Осијека, Жељка Јеленића из Пуле и Данијела Боровића из Вараждина због оправдане сумње да су извршили кривично дјело ратни злочини против цивилног становништва у саизвршилаштву.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.