D.I.C. Veritas

RTRS, SRNA, 18.08.2019, U Beogradu obilježeno 28 godina od stradanja capraških Srba

U Crkvi Svetog Јoakima i Ane u beogradskom naselju Kaluđerica danas je služen parastos povodom 28 godina od stradanja 20 srpskih civila iz capraških sela na Baniji, kod Siska, koje su mučki i na prevaru na kućnim pragovima ubili pripadnici hrvatske vojne formacije “Zenge”, preobučeni u uniforme ЈNA.

Stradanje capraških Srba jedan je od najvećih zločina nad Srbima sa područja Siska, i to prije početka ratnih dešavanja, za koji niko nije odgovarao.

Parastosu, koji je organizovalo Udruženje “Zavičaj” iz Beograda, prisustvovali su članovi porodica stradalih, predstavnici mnogih udruženja i predstavnici institucija Srbije.

Poslije parastosa su u spomen-parku položeni vijenci na spomen-ploču koju je prije dvije godine podiglo Udruženje “Zavičaj” sa Koordinacijom udruženja izbjeglih i raseljenih u Srbiji i Udruženje boraca Krajine u Srbiji.

Predsjednik ovog udruženja Nenad Abramović rekao je Srni da su zločin u capraškim selima 22. avgusta 1991. godine počinili pripadnici hrvatske vojske preobučeni u uniforme ЈNA, koji su mučki ubili 20 civila, a nekoliko desetina ranili.

On kaže da je ovaj zločin bio dosta medijski zaboravljen, ali da je Udruženje “Zavičaj” prije sedam godina krenulo da organizuje parastos, kao i da je u parku pored hrama postavilo spomen-ploču.

Abramović je istakao da je važno njegovati kulturu sjećanja.

- Bitna je kultura sjećanja koju moramo prenositi mlađim generacijama da znaju šta se desilo. Upravo zato što mi nismo znali šta se desilo, dešavali su nam se razni zločini kroz istoriju. Što više ljudi treba obavještavati i omladinu uključivati u sve ovo – dodao je Abramović.

Zločin nad capraškim srpskim civilima izvršen je 22. avgusta 1991. godine i jedan je od najvećih zločina na području Siska, a predstavljen je kao zločin nad hrvatskim življem.

Toga dana su hrvatski vojnici, prolazeći kroz sela Čakale, Brđani, Trnjani, Staro Selo, Blinska Greda, Bestrma, Blinski Kut, Kinjačka, Brđanska Kosa, ubijali nasumice koga god su vidjeli ili im je izašao u susret, misleći da su pripadnici ЈNA.

Poslije ovog događaja Srbi iz capraških srpskih sela više nisu odlazili na posao u Sisak već su organizovali odbranu svojih sela i kuća. Ubrzo su formirali i opštinu koju su nazvali Caprag, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine.

U junu 2006. godine porodice ubijenih Srba su, preko punomoćnika zagrebačkog advokata Luke Šuška, podnijeli krivičnu prijavu protiv “Zengi”.

Tu tužbu je u decembru 2006. godine odbacilo Županijsko državno tužilaštvo u Sisku.

Obrazloženje je bilo da je “područje na kojem je došlo do štetnog događaja bilo zahvaćeno raznim oblicima ratnog djelovanja, da je bilo pucnjave, da je u selima bila organizovana seoska straža, da su ta sela već bila privremeno okupirana i nalazila se u SAO Krajini”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.