D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 20.09.2018, Naredbodavci zločina na Koranskom mostu još nisu procesuirani

Sutra se navršava 27 godina od likvidacije 13 Srba, pripadnika rezervnog sastava ЈNA, na Korunskom mostu – jednog od prvih ratnih zločina u sukobima devedesetih godina prošlog vijeka nad pripadnicim ЈNA, a da naredbodavci i svi egzekutori još nisu odgovarali.

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” podsjeća da je u to vrijeme ЈNA jedina legitimna i regularna vojska u državi SFRЈ, u čijem sastavu je formalno-pravno još bila i Hrvatska.

Za ovaj zločin jedino je karlovački specijalac Mihajlo Hrastova u maju 2015. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog krivičnog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava – protipravnim ubijanjem i ranjavanjem neprijatelja.

“Hrvatsko pravosuđe se tokom procesa `proslavilo` s ukupno sedam presuda istom čovjeku za isto krivično djelo, da bi ga na kraju, ipak, proglasilo zločincem, paralelno od njega praveći i žrtvu”, naveo je “Veritas”.

U saopštenju je navedeno i da se izrečena kazna tumači i kao nagrada ubici Hrastovu za preuzimanje odgovornosti za inkriminisani događaj.

“Iako izvedeni dokazi ukazuju da je u likvidaciji rezervnog sastava ЈNA učestvovalo najmanje tri lica i da je pucano iz najmanje dva različita oružja, nadležno tužilaštvo se još ne oglašava o eventualnom proširenju optužbe na ostale izvršioce i naredbodavce ovog jednog od prvih ratnih zločina u ratu devedesetih prošlog vijeka nad pripadnicim ЈNA”, ističe “Veritas”.

U aprilu 2016. godine Hrastov je otišao na odsluženje ostatka izrečene kazne, sa koje je već 9. decembra iste godine, 14 mjeseci prije isteka, pušten na uslovni otpust.

U aprilu ove godine Stambena komisija hrvatskog mninistarstva za boračka pitanja Hrastovu je kao ratnom vojnom invalidu odobrila stambeni kredit od 10.200 evra.

“Veritas” navodi da su 21. septembra 1991. godine pripadnici hrvatskog MUP-a i Zbora narodne garde ispred mosta na rijeci Korani u Karlovcu, zaustavili dva vojna kamiona sa pripadnici aktivnog i rezervnog sastava ЈNA, koji su, nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje.

Јedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika ЈNA, odvezena je u prostorije policije, a druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođena je pješke preko Koranskog mosta.

“Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama i počeli `krvavi pir` nad njima”, navodi se u saopštenju.

Trinaestorica su likvidirana, nekoliko klanjem u ležećem položaju, a većina hicima iz automatskog oružja u stojećem položaju.

Trojica su se, među njima i jedan sa teškim povredama, spasili skokom sa mosta. Četvrti se u toku noći, takođe, sa teškim povredama, iskobeljao ispod mrtvih saboraca.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.