D.I.C. Veritas

Glas Srpske, RTRS, Srna, 20.10.2023, Štrbac: Hrvatska vidi trun u tuđem oku, a ne vidi balvan u svom

Reagovanja zvaničnog Zagreba na odavanje počasti generalu Dragoljubu Mihailoviću u Beogradu i poruke da se time urušavaju evropske vrijednosti izazivaju i suze i smijeh kod onih koji i površno prate zbivanja u Hrvatskoj i njen odnos prema ustaštvu, rekao je za Srnu direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

On je naglasio da je narativ koji u vezi sa Mihailovićem ovih dana koriste Hrvati istovjetan riječima koje godinama koristi “Veritas” kada ukazuje na sveprisutnu rehabilitaciju ustaštva u toj zemlji.

- Ne znam da li bih plakao ili se smijao kada to čitam. Sve što su oni napisali to godinama mi pripisujemo upravo Hrvatskoj. Rehabilitacija ustaštva, podizanje spomenika deklarisanim i osuđenim ustašama kakav je Alojzije Stepinac, koji nema gdje u Hrvatskoj nema svoju ulicu. Dižu mu se spomenici, crkve – rekao je direktor “Veritasa”.

Štrbac je ukazao da pominje Stepinca jer je on u Hrvatskoj aktuelan svaki dan, posvećuju mu se izložbe u Saboru, Evropskom parlamentu, održavaju konferencije o njemu, te organizuju okrugli stolovi.

- Hrvati su na kraju rehabilitovali politički sve ono što su komunisti i partizani osudili i proglasili krivim kao ratne zločince. Među njima je i Stepinac i njegova grupa – konstatovao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, Hrvati sebi daju za pravo da se tako ponašaju i čitaju lekcije drugima jer su, i pored rehabilitacije ustaštva i Nezavisne Države Hrvatske, koja je bila naslonjena na Musolinija i Hitlera, na fašizam i nacionalsocijalizam, primljeni u sve evroatlanske integracije.

- Njihova jedina prednost je što su ih primili u EU pored svega toga i sada oni sole pamet, čitaju lekcije Srbiji, ovamo vide trun, a ne vide balvan u svom oku – rekao je Štrbac.

Štrbac je dodao da sve to ukazuje da će Hrvatska praviti velike probleme Srbiji na putu ka EU.

- Bez obzira kako se deklarišu neki od njihovih čelnika, kao pomoći će svima na Balkanu, pa i Srbiji, ali u praksi pomoći će svima prije nego Srbiji”, naveo je Štrbac.

On je istakao da ne zna da li bi se smijao ili plakao i kada vidi i odnos Hrvata prema estradnim umjetnicima iz Srbije kojima masovno otkazuju nastupe u Hrvatskoj.

- Oni zabranjuju i ovoj omladini koja je rođena u ratu i nakon rata da nastupaju u Zadru, nedavno u Puli, pa u Splitu, a njih ovdje dočekuju kao najveće zvijezde, bez obzira šta su radili u tim devedesetim – napomenuo je Štrbac.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske oštro je kritikovalo Srbiju zbog otvaranja spomen-sobe sa spomenikom generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu, poručivši “da je glorifikacija ratnih zločinaca suprotna evropskim vrijednostima”.

Navedeno je da je ovaj događaj samo posljednji u nizu onoga što u Srbiji traje već godinama, a to je proces rehabilitacije četničkog pokreta, pa i samog njegovog vođe Draže Mihailovića.

Spomen-soba Mihailoviću otvorena je velikim skupom 17. oktobra u Bregalničkoj ulici na Zvedari, kada je otkriven i spomenik đeneralu Draži.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.