D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 21.06.2017., Служен парастос свирепо убијеним Србима на Миљевачком платоу

 У организацији Удружења породица несталих и погинулих “Суза”, у Цркви Светог Марка у Београду служен је парастос којим је обиљежено 25 година од убиства 40 српских територијалаца на Миљевачком платоу код Дрниша у тадашњој Републици Српској Крајини.

Београд: Миљевички плато - парастос - Фото: СРНА

Београд: Миљевички плато – парастос  Фото: СРНА

Члан Удружења “Суза” Драгана Ђукић подсјетила је на свирепост Хрватске војске и начин на који је на данашњи дан прије 25 година убијено 40 Срба на Миљевачком платоу, иако је било потписано примирје.

“Они су бачени у крашку јаму и то није било довољно, на њих су бачени пси и мачке да заврше злочин. Бачено је смеће, а након два месеца јама је ексхумирана”, рекла је Ђукићева новинарима.

Она је додала да дванаест посмртних остатака није идентификовано, због лошег стања у коме су се налазили, подсјећајући да у то вријеме није било ДНК методе.

“И дан-данас тих 12 хумки стоје на книнском гробљу, нису ексхумирани. Зна се којих дванаест, али се не зна ко је ко”, појаснила је Ђукићева.

Она је навела да за овај злочин нико није одговорао до сада, те да су процеси у току.

“Најтеже је породицама, које нису сахраниле своје чланове и то их боли, јер ни послије 25 година не могу да пронађу мир и спокој у свом дому”, истакла је Ђукићева.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да је злочин на Миљевачком платоу први велики злочин након доласка снага УН на то подручје.

“Дуги низ година констатујемо сурову чињеницу да у Хрватској нема политичке воље да се казне починиоци злочина над српским територијалцима, војницима и цивилима и ја се плашим, да је дуго неће ни бити”, рекао је Линта.

Он је додао да је кључни проблем то што “велике западне силе” и даље воде политику двоструких стандарда, према којој су “за све догађаје деведесетих година прошлог вијека у Хрватској и у региону западног Балкана криви искључиво Срби”.

“Хрвати, Бошњаци и Албанци су тобоже невине жртве, које су водиле некакве ослободилачке ратове. Таква политика и даље ствара тензије и проблеме у региону, производи и даље мржњу и плашим се да ту неће бити судског помака у наредном периоду”, навео је Линта.

Он очекује да нови тужилац за ратне злочине Србије Снежана Станојковић принципијелно инсистира на кажњавању свих ратних злочинаца без обзира на то које су националности.

“То значи да упути јасан захтев Тужилаштву у Загребу са доказима о ратним злочинима над Србима. Ако хрватско Тужилаштво одбије да подигне оптужнице, очекујем да то учини наше Тужилаштво, не само за злочин на Миљевачком платоу, него против наредбодаваца и починилаца свих злочина над Србима током ратова деведесетих година”, навео је Линта.

Након парастоса жртвама злочина на Миљевачком платоу чланови породица и грађани положили су у Ташмајданском парку вијенце на Споменик погинулим Србима у ратовима деведесетих година прошлог вијека.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.