D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 21.06.2017., Štrbac: Interpol da upozori Zagreb

Interpol treba da upozori Hrvatsku da prestane da zloupotrebljava ovu međunarodnu policijsku organizaciju koja na osnovu lažnih i nepotkrijepljenih optužnica Zagreba raspisuje potjernice za, uglavnom, nevinim ljudima, smatra direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Štrbac je rekao za Srnu da je najnoviji dokaz da Zagreb zloupotrebljava Interpol slučaj Veljka Brkovića, koji je nedavno pušten iz ekstradicionog pritvora u BiH jer Hrvatska nije dostavila dokaze da je počinio genocid nad Hrvatima kod Belog Manastira.

- Interpol ne ispituje osnovanost optužbi i optužnica. Stanica Interpola iz Hrvatske dostavi informaciju, a Interpol je kao transmisija dostavi svim članicama. Ljudi često i ne znaju da su na potjernicama i trpe velike traume i oni i njihove porodice. Zamislite kad mediji objave da je neko optužen za genocid, a on u stvari sa tim nema ništa - naveo je Štrbac.

On je istakao da je na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Interpol u Zagrebu, širom svijeta do sada uhapšeno 166 Srba, od kojih su 57 izručeni Hrvatskoj.

- Od lica koja su izručena Hrvatskoj, do sada je protiv 21 obustavljen postupak ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru - naglasio je Štrbac.

On je ukazao da Hrvatska olako procesuira Srbe za najteža krivična djela, kakvo je djelo genocida, i da postoje na stotinu optužnica sa tom kvalifikacijom, a da je praksa pokazala da su optužnice sačinjene proizvoljno i bez profesionalne etike.

- Za njih je svaki Srbin koji je branio svoju porodicu, svoj dom u Hrvatskoj, počinio genocid. Posljedice toga su neopisive, a niko se do sada nije našao da upozori Zagreb i skrene pažnju na zloupotrebu – rekao je Štbac.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.