D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 22.07.2021, Osijek: Pritvor za bivšeg pripadnika HVO

Hrvatu, bivšem visokopozicioniranom pripadniku Vojne policije HVO, Županijski sud u Osijeku odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da je na području Orašja počinio ratni zločin nad srpskim i bošnjačkim civilima i ratnim zarobljenicima, pripadnicima VRS, zbog čega su 23 osobe umrle, a jedna je silovana.

Uhapšeni se sumnjiči da je lično zatvorio veći broj srpskih civila i učestvovao u njihovom zlostavljanju, kao i u zlostavljanju ratnih zarobljenika i civila izvan zatvora, pri čemu je sprečavao potrebne mjere i radnje neophodne za utvrđivanje neposrednih počinitelja.

Zbog takvih nezakonitih postupanja prema najmanje 80 civilnih i vojnika umrle su 23 osobe, jedna je silovana, a ostale su zadobile teške tjelesne povrede, saopštilo je osječko Županijsko tužilaštvo.

Sumnja se da je osnovao improvizovane zatvore u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali i SŠC u Orašju, te više manjih zatvora na području ove opštine u kojima je sam ili sa drugim pripadnicima zatvarao zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske, kao i Bošnjake ako su bili pripadnici VRS-a, te srpske i bošnjačke civile, ali i Hrvate za koje je sumnjao da sarađuju sa VRS.

 

 
Osnovano se sumnja da je lično nanosio povrede zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima, zlostavljao ih psihički i fizički, mučio i nečovječno postupao prema njima i fizički zlostavljao srpske i hrvatske civile za koje je sumnjao da sarađuju “s neprijateljem”.

Tužilaštvo navodi da je osumnjičeni podsticao pripadnike Vojne policije HVO-a i sebi potčinjene na takve postupke prema zarobljenim licima, te da ništa nije preduzeo da se spriječe nezakonita postupanja, a počinioci kazne, iako je znao da njegovi potčinjeni zlostavljaju zarobljene civile i ratne zarobljenike prilikom ispitivanja, premlaćuju i muče, a neke od njih i ubijaju.

On je osumnjičen da je krivična djela počinio od maja 1992. do 28. juna 1993. godine na području opštine Orašje, kao  komandir Vojne policije Operativne zone Posavina i komandanta 5. bojne Vojne policije Posavina-Orašje.

Nakon provedenog ročišta prihvaćen je prijedlog tužilaštva i 53-godišnjaku je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od bjekstva i zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela kao visoko pozicionirani pripadnik Vojne policije HVO-a, saopštio je sud.

Tužilaštvo BiH informisano je da je na području Osiječko-baranjske županije uhapšen Pero Vincetić, koji koristi i identitet Marko Vidović, a tereti se za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava nad civilnim žrtvama srpske nacionalnosti na području Orašja 1992. i 1993. godine.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.