D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 24.07.2020, Центар “Симон Визентал”: Хрватске власти морају санкционисати фашизам и неофашизам

Центар “Симон Визентал” из Јерусалима потврдио је на данашњи дан 2004. године да ће у Хрватској наставити операцију откривања живих ратних злочинаца из Другог свјетског рата упркос пријетњама смрћу које је десничарска група “Антијеврејски покрет” упутила организаторима акције.

Симон Визентал”, који се деценијама бави откривањем ратних злочинаца из Другог свјетског рата, у више наврата упозоравао је власти Хрватске, од времена сецесије те земље од Југославије 1990. године, на бујање усташког сентимента у хрватском друштву.

Центар константно упозорава хрватске власти на појаву историјског ревизионизма и покушаје негирања геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима, као и на убиства хрватских антифашиста у концентрационом логору Јасеновац.

Ловац на нацисте и директор центра “Симон Визентал” Ефраим Зуроф покретао је и акцију “Посљедња шанса”, чији је циљ привођење правди скривених нацистичких ратних злочинаца у Хрватској и цијелом региону.

Центар “Симон Визентал” је у више наврата упозоравао на мисе које се у католичким црквама у Хрватској служе за војне и политичке званичнике усташке Независне Државе Хрватске попут злочинаца Анте Павелића, Макса Лубурића и Андрије Артуковића.

Ефраим Зуроф посебно упозорава на константне покушаје негације ужаса у Јасеновцу.

Он је указивао на чињеницу да хрватски ревизионисти користе чиењеницу да је тешко утврдити стваран број убијених у том концлогору и настоје да та страдања умањују, пишући пропагандне историјске књиге и снимајући филмове пуне историјских фалсификата.

Директор Центра “Симон Визентал” сматра да се фашизам и неофашизам у Хрватској могу зауставити једино ако се руководство те државе недвосмислено супротстави овим феноменима и негирању Јасеновца.

Зуроф константно наводи да хрватске власти треба да донесу закон о забрани усташких симбола, слогана и књига, које негирају злочин у Јасеновцу.

- Чврсто вјерујем да у земљама у којима је локално становништво активно учествовало у масовним убиствима сви нацистички и усташки симболи морају бити забрањени, а негирање геноцида мора бити забрањено и кажњиво законом – поручио је Зуроф.

Он истиче да Хрватска треба да омогући да се кроз образовни систем научи прецизна историјска прича о Другом свјетском рату, са посебним акцентом на геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у Хрватској, као и на Холокауст.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.