D.I.C. Veritas

RTRS, SRNA, 25.05.2017, Štrbac: Kad god hoće da zaplaše Srbe, Hrvati otvore ladice sa ratnim zločinima

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je da Hrvatska uvijek kad hoće da zaplaši Srbe i odvrati ih od povratka otvori ladice sa predmetima ratnih zločina, što je slučaj i sa nalogom za privođenje 76 Srba iz bjelovarskog kraja.

Štrbac je rekao Srni da su, osim Rajka Aničića, čije se ime nalazi na tom spisku, a koji je uhapšen 22. marta prilikom ulaska iz Srbije u BiH, ranije uhapšeni, a potom pušteni Veljko Dujaković i Ranko Đevđelija zbog povlačenja optužnice, odnosno prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu, koji u skladu sa Zakonom o oprostu podrazumijeva amnestiju.

“Obojica su pušteni iz ekstradicionog pritvora jer je Zagreb povukao optužnicu. Hrvatska je bila dužna da u roku od 40 dana Srbiji, odnosno Makedoniji, gdje su uhapšeni, dostavi kompletiranu dokumentaciju, što nije učinila”, rekao je Štrbac.

Sa tog spiska, kako je naveo, uhapšen je prošle godine i Veljko Stjepanović, kome je dozvoljeno da se, uz kauciju od milion kuna /oko 135.000 evra/ brani sa slobode i kome danas počinje pripremno ročište u Zagrebu.

“Kada ih uhapse i kada im zagorčaju život, posebno tamo na Zapadu, gdje njihove porodice danima nakon hapšenja opsjedaju mediji i prave priloge o ‘Mengeli iz komšiluka', obično usljed nedostatka dokaza prekvalifikuju djelo i, naravno, nisu dužni da im daju bilo kakvo obeštećenje”, rekao je Štrbac.

On je naglasio da Hrvatska time krši evropske konvencije, ali da se niko na to ne obazire.

“Oni bi morali odlučiti da li je izvršen ratni zločin ili ne, a ovako kada ga prekvalifikuju izbijaju optuženim pravo na obeštećenje i na pravdu. Oni kažu – ‘Malo smo se šalili sa vama'”, rekao je Štrbac.

On pretpostavlja da će i epilog aktuelnog suđenja Draganu Vasiljkoviću – Kapetanu Draganu biti prekvalifikacija djela.

“Ako mu prekvalifikuju ratni zločin, a izvjesno je da će to uraditi jer nemaju na osnovu čega da ga osude, on neće imati pravo na obeštećenje za sve ono što je proživio i proživljava već 11 godina”, rekao je Štrbac.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj postoji pristup da je svaki punoljetan i vojno sposoban Srbin u Hrvatskoj 1991. godine i ratni zločinac – to se ne mijenja.

“U aktivnom statusu u Hrvatskoj je 1.527 procesuiranih Srba za ratne zločine. 165 Srba je uhapšeno do sad po Interpolovoj potjernici, a 57 ih je izručeno”, podsjetio je Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.