D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 29. 07. 2022, Norveška izručila Hrvatskoj Srbina optuženog za ratne zločine

Norveška je izručila Hrvatskoj Srbina Svetozara Okanovića /59/ iz Kneževa kod Belog Manastira, koga je policija u Oslu uhapsila u maju po hrvatskoj potjernici zbog ratnog zločina, koji je navodno počinio u svom rodnom selu 1991. i 1992. godine, saopštio je Dokumentaciono informacioni centar Veritas.

Norveška policija predala je Okanovića Hrvatskoj sinoć oko 22.00 časa na zagrebačkom aerodromu “Pleso”.

Prema podacima Veritasa, Okanovića, zajedno sa još dvojicom Srba iz Kneževa, županijsko tužilaštvo u Osijeku tereti da je od septembra 1991. do maja 1992. godine u baranjskim selima Doboševici i Topolju “osnovao štab Teritorijalne odbrane u namjeri da protjera Hrvate sa tih područja tako što su nesrpsko stanovništvo izvrgavali svakodnevnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju i zastrašivanju”.

Okanović se, kako je njegov sin Stefan otkrio Veritasu, uoči “mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u ustavno-pravni poredak Hrvatske”, sa suprugom i dvoje maloljetne djece iselio u Norvešku, čije su državljanstvo svi u međuvremenu dobili.

Veritas podsjeća da je od početka godine zbog navodnih ratnih zločina uhapšeno osam Srba sa područja Hrvatske.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhapšeno 183 Srba, od kojih su 72 izručena u Hrvatsku.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.