D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 29.08.2019, Зуроф: Седларов филм о Јасеновцу – апсолутна глупост

БЕОГРАД, 29. АВГУСTА /СРНА/ – Директор Центра “Симон Визентал” из Јерусалима Ефраим Зуроф изјавио је данас да ће тачан број жртава у Јасеновцу бити познат тек пошто међународна комисија обави истраживања, указавши да је филм режисера Јакова Седлара, у којем се говори да у том усташком логору готово нико није убијен – апсолутна глупост.

“У комунистичком периоду говорило се да је било 700.000 жртава у Јасеновцу, што је очигледно преувеличан број, а Хрвати су покушали да га минимизирају и рекли су да их је било 50.000”, рекао је Зуроф на конференцији за новинаре у Београду.

Он је, упитан да ли је сада познато колико је људи страдало у Јасеновцу, одговорио да нико не зна тачан број жртава у том логору.

Зуроф је напоменуо и да тачан број неће бити познат све док међународна комисија стручњака не обави истраживања.

Ја процењујем да је то око 100.000. Познато је око 83.000 имена, а мислим да је број свакако већи. Нема сумње да је број од 50.000 у Хрватској превише умањен”, рекао је Зуроф.

Он је упозорио и на филмове о тој тематици попут, како је навео, остварења хрватског режисера Јакова Седлара у којем се говори да “нико или скоро нико није убијен у Јасеновцу”.

“То је апсолутна глупост и увреда за жртве Јасеновца и заташкавање усташких злочина”, рекао је Зуроф.

Зуроф је напоменуо и да се током комунистичког периода говорило да је у логору Аушвиц страдало четири милиона људи, а да је послије пада комунизма донесен закључак да је у том логору било 1,3 милиона жртава.

Он је навео да је међу жртвама тог логора смрти било 1,1 милион Јевреја и да је то тачан број.

Зуроф је рекао и да га је предсједник Србије Александар Вучић раније данас обавијестио да ће изградња меморијалног центра “Старо сајмиште” у Београду ући у законску процедуру, односно да ће закон о томе у новембру бити у Скупштини Србије.

Он је додао и да ће и јеврејска заједница учествовати у изградњи тог меморијалног центра, на мјесту гдје је током Другог свјетског рата био концентрациони логор у којем су страдали Јевреји, Срби и Роми.

Зуроф је изразио очекивање и да ће, уз посредовање Вучића, несугласице у београдској јеврејској општини бити превазиђене.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.