D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 30. 10. 2022, Istočnu Bilogoru prije 31 godinu Hrvati etnički očistili od Srba

Hrvatske snage na današnji dan prije 31 godinu napale su istočnu Bilogoru na sjeverozapadu Hrvatske i etnički očistile prostor na kojem je živjelo srpsko stanovništvo, koje je preživjelo masovna stradanja u ustaškim logorima u Drugom svjetskom ratu.

Dokumentaciono-informativni centar “Veritas” saopštio je da je 31. oktobra 1991. godine, napadom na Teritorijalnu odbranu Grubišno polje, započela akcija tada hrvatske paravojske pod kodnim nazivom “Otkos-10”, čiji je cilj bio likvidacija ili protjerivanje Srba sa područja istočne Bilogore, smještenog u trouglu između Bjelovara, Daruvara i Virovitice.

Narod istočne Bilogore krenuo je u egzodus, ocijenivši da malobrojne srpske snage, njih oko 400, neće moći izdržati pritisak više od šest puta brojnijih hrvatskih formacija ojačanih tenkovima i dalekometnom artiljerijom, a poučen istorijskim iskustvom iz Drugog svjetskog rata, kada su ih ustaše odvodili i ubijali u logorima Јadovno i Јasenovac.

Toga i narednog dana, kompletno stanovništvo iz 23 sela i jedan broj žitelja iz još 15 sela, napustilo je to područje i u izbjegličkoj koloni, u kojoj se našlo oko 4.000 ljudi i više od 600 različitih vozila, prešlo je BiH, u kojoj se još nije ratovalo.

Među njima je bilo i oko 250 pripadnika drugih nacionalnosti, Hrvata, Čeha, Mađara i Roma, od kojih je jedan broj bio u mješovitim brakovima sa Srbima.

Poslije povlačenja Srba iz istočne Bilogore, hrvatske snage ubijale su preostale stanovnike, pljačkale, palile i minirale kuće, uključujući i ona sela u kojima ranije nije ni bilo otpora.

Hrvati su tada uništili i spomenike kulture pod zaštitom UNESKO-a.

- U najboljoj ustaškoj tradiciji iz 1941. nastavljeno je rušenje i devastacija pravoslavnih hramova tako da su do temelja izgorjele drvene crkve bilogorskog stila, jedinstveni spomenici kulture nulte kategorije pod zaštitom UNESKO-a hram Svetog Dimitrija u Rastovcu, sagrađen prije 1700. godine i hram Uspenija Presvete Bogorodice u Donjoj Rašenici iz 1709. godine – istakli su iz “Veritasa”.

Od 1991. do 1997. godine na području istočne Bilogore ubijeno je 65 osoba, većinom srpske nacionalnosti i onih koji su bili u rodbinskim vezama sa srpskim porodicama.

Od ukupnog broja stradalih 41 je civil, od kojih je 17 ubijeno prije akcije “Otkos-10” tokom kampanje zastrašivanja i zlostavljanja, te 23 pripadnika Teritorijalne odbrane, dok su dvojicu Srba, koji su ostali u hrvatskoj vojsci i policiji, likvidirali “saborci”. Lokacija posmrtnih ostataka za 15 osoba još nije poznata.

Za zločine nad Srbima u istočnoj Bilogori do sada je odgovarao samo pripadnik ZNG iz Grubišinog Polja Veljko Marić, koji je osuđen u Beogradu, ali je 2015. godine transferisan u Hrvatsku, koja ni dan danas nije ispunila obavezu da će protiv Marića nastaviti krivični postupak.

Marića je Vijeće za ratne zločine u Beogradu osudilo na kaznu zatvora od 12 godina zbog ratnog zločina protiv civila zato što je 31. oktobra 1991. godine u selu Rastovac, u opštini Grubišno Polje, hicima iz vatrenog oružja ubio Petra Slijepčevića /1926. godište/ u porodičnoj kući Slijepčevića.

Dok je Marić u srpskim zatvorima izdržavao kaznu, protiv njega je srpsko pravosuđe otvorilo još jednu istragu zbog sumnje da je mjesec dana prije tog ubistva, u septembru 1991. godine u Grubišnom Polju likvidirao Srbe Miću Vasiljevića i Vladimira Kučeru, te mučio Zvjezdana Mačka.

Iako istraga nije bila završena, Marić je u junu 2015. godine iz Srbije transferisan u Hrvatsku, a hrvatska strana se prilikom transfera obavezala da će nastaviti krivični postupak protiv Marića započet u Srbiji, ali do sada nema potvrde da preuzetu obavezu i ispunjava.

Iz “Veritasa” podsjećaju da je do Drugog svjetskog rata na području istočne Bilogore živjelo 18.000 žitelja srpske nacionalnosti, od kojih je poslije ustaških zločina u Drugom svjetskom ratu i zločina 90-tih, po podacima Mitropolije zagrebačko-ljubljanske iz 2005. godine preostalo 1.170 i to uglavnom starijih osoba.

Popis stanovnštva u aprilu 2011. godine u istočnoj Bilogori dočekalo je manje od 1.000 Srba.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.