D.I.C. Veritas

RTRS, Tanjug, 19.12.2016., Bauk prozvao vlast Hrvatske zbog još jedne table sa natpisom „Za dom spremni“

Poslanik opozicione SDP Arsen Bauk prozvao je hrvatsku vladu zbog još jedne ploče sa ustaškim natpisom “Za dom spremni”, koja je postavljena u opštini Sokolovac, u Koprivničko- križevačkoj županiji.

Fotografiju pomenute ploče na svom Fejsbuk profilu je postavio Bauk i napisao da je reč o “jednostrukoj i neregistrovanoj konotaciji pozdrava ‘Za dom spremni'”.

“Reakcija nadležnih tijela sigurno će biti munjevita”, dodao je.

“To nisu poginuli branitelji niti se radi o registrovanom grbu, to je ploča vidi se kome. Ovdje se ne radi o poginulim braniteljima, a niti je pozdrav ZDS u grbu bilo kog udruženja. Ovdje je postavljen isključivo kao pozdrav NDH i postavljen je vojnicima NDH. Ovdje nema dvostruke konotacije, sve je jasno”, objasnio je Bauk za portal Indeks.hr.

Na pitanje zašto SDP-ova vlada nije uklonila ploču koja, po svemu sudeći, tu stoji već duže vreme, Bauk kaže da za istu nije znao.

“Sud se ove godine tek nedvosmisleno odredio o kažnjivosti pozdrava. Premijer je juče otvorio jedno pitanje koje nije riješeno, a to je je li pozdrav kažnjiv u svakom slučaju ili samo u određenom kontekstu. Primjetno je da se premijer, u nedostatku boljih dokumenata, pozvao na izdvojeno mišljenje jednog sudije ustavnog suda u konkretnom slučaju Јosipa Šimunića. Ali je propustio reći da se radi u jednom od 12 do 13 sudija”, precizirao je Bauk.

Dodao je da je na ovoj ploči jasno u kojem je kontekstu pozdrav “Za dom spremni” pa će biti zanimljivo videti reakcije vladajućih.

Službenica opštine Sokolovac potvrdila je za Indeks.hr da takva ploča postoji, ali nije tačno znala da kaže šta na njoj piše, samo je da je postavljena žrtvama Drugog svjetskog rata u naselju u sklopu te opštine.

HDZ-ov načelnik opštine Vlado Bakšaj rekao je da nema komentara.

“Zašto bi se ja vama pravdao, vi se postavljate kao da prijetite. Nemam komentara”, rekao je Bakšaj portalu Indeks.hr odgovarajući na pitanje zbog čega u opštini postoji ploča koja slavi NDH.

“Nemam komentara”, odgvorio je i na pitanje hoće li ista biti uklonjena.

“Hrvati iz Miličana koji su svoje živote položili na oltar Nezavisne Države Hrvatske, jedine im domovine u vremenu od 1941. do 1945. godine”, piše na ploči na kojoj su imena, kako kaže, poginulih na frontu, dok se u dnu ploče jasno vidi ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.