D.I.C. Veritas

РТРС, Срна, 22.11.2016., Штрбац: Немамо информације о ексхумацији – Хрватска игнорише регистроване локације

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је Срни да, према сазнањима “Веритаса”, на градском гробљу у Задру постоји још само једно тијело српске жртве из “Олује” које није ексхумирано и нагласио да не зна шта ће тамо наредних дана ексхумирати представници комисија за нестала лица Хрватске и Србије.

Он је појаснио да су из заједничке гробнице на овој локацији у мају 2013. године ексхумирани посмртни остаци 56 лица српске националности, а да су сарадници “Веритаса” накнадно открили још два појединачна гробна мјеста.

“Једно лице је по судском поступку ексхумирано и ми имамо информацију о само још једном лицу. Можда су пронашли нову локацију или је евентуално ријеч о седам несталих Срба из Масленице за којим још трагамо”, навео је Штрбац и додао да Хрвати, са друге стране, ништа не раде да већ ексхумиране, за које се претпоставља да су Срби, идентификују.

“Ми имамо 393 ексхумираних за које се претпоставља да су Срби, који се налазе у мртвачници у Загребу, или су враћени на локације одакле им је узет узорак. Уз ових 393 и 305 гробних мјеста које смо ми регистровали, долазимо до половине укупног броја који српска страна тражи, али Хрвати ништа не чине да се овај процес заокружи”, упозорио је Штрбац.

Он је указао да је хрватска страна од децембра прошле године извршила само једну идентификацију и једну ексхумацију, а да се у међувремену није ништа дешавало.

“Прије мјесец дана имали су једно `извиђање` на једној локацији и нису ништа нашли. Хрватска комисија се правда тиме да је у међувремену било смјене власти, али ми не можемо да не помислимо да је у свему намјера да се тај процес унедоглед развуче. Шта ће они сад ексхумирати у Задру, ми не знамо, а зашто не иду на регистроване локације, то они знају”, рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да се на “Веритасовом” списку несталих током и након “Олује” налази 1.856 лица, од којих је 1.206 цивила, а 546 жена.

Од укупног броја несталих, до сада је ексхумирано 1.484 лица, а идентификовано њих 1.091.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.