D.I.C. Veritas

RTS, 01.06.2012., Obustavljen postupak protiv Mikelića

Protiv bivšeg premijera SAO Krajine Borislava Mikelića, sud u Zagrebu obustavio postupak. Istragom zaključeno da nema dokaza da je Mikelić povezan za ratni zločin protiv civila na području Petrinje, navodi se dopisu sisačkog tužilaštva.

Županijski sud u Zagrebu obustavio je postupak protiv bivšeg premijera Republike Srpske Krajine Borislava Mikelića, kome se u obnovljenom postupku sudilo za ratni zločin protiv civila na području banijskog grada Petrinje.

Obnovljeni postupak je obustavljen nakon što je Županijsko tužilaštvo u Sisku odustalo od krivičnog gonjenja 73-godišnjeg Mikelića, koji je u prvom postupku 1993. godine, zajedno s još osam lica, u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora.

Hrvatski mediji preneli su dopis tužilaštva u Sisku sudu u Zagrebu u kome piše da je posle sprovedene istrage zaključeno da nema dokaza da je Mikelić povezan s delima koja mu se stavljaju na teret.

Prema rečima Mikelićevog advokata Silvija Degena, u postupku koji je ocenio “sramotnim i zbog tužilaca i zbog sudija koji su Mikelića proglasili krivim”, Mikelića nije teretio ni jedan od svedoka.

O apsurdnosti slučaja svedoči i to što se Mikelićev tadašnji advokat po službenoj dužnosti nije ni žalio na presudu kojom je bivši premijer RSK osuđen na 20 godina zatvora.

Za zločine koji su se Mikeliću stavljali na teret u međuvremenu je osuđen tadašnji komandant petrinjskog garnizona JNA Slobodan Tarbuk.

Sud u Sisku, koji je 1993. godine u odsustvu osudio Mikelića na tada najvišu zatvorsku kaznu od 20 godina zatvora, nedavno je odobrio zahtev njegovog advokata Silvija Degena za obnovu postupka.

Slučaj je prebačen na Županijski sud u Zagreb koji je jedan od četiri specijalizovanih sudova za ratne zločine.

Mikelić zbog bolesti nije dolazio na sud u Zagrebu, tako da je prva rasprava zakazana za 24. maj odložena i zbog njegovog odsustva, ali i zbog nedolaska zastupnika optužbe.

Predratni uspešni direktor petrinjskog “Gavrilovića” bio je optužen da je pripremao i koordinirao akcije oružane pobune protiv hrvatske vlasti, kao i da je naređivao napade na Petrinju i ostala mesta na Baniji.

Osim Mikelića zbog tih zločina osuđeno je još osam osoba koje su međuvremenu amnestirane.

Mikelić je 2004. godine tražio od hrvatskog ministarstva pravde ponovno razmatranje slučaja, tvrdeći da je žrtva montiranog političkog progona, kao i da je u inkrimisanom vremenu bio u bolnici.

On je u aprilu 1994. godine postao premijer RSK a, iako pravosnažno osuđen, od tada je učestvovao u pregovorima krajinskih Srba s hrvatskim funkcionerima koji su održavani i u Zagrebu.

Nakon sloma Krajine pobegao je u Beograd, gde je nakon nekog vremena osnovao Mesnu industrije “Galames”.

Bio je i potpredsednik fudbalskog kluba “Partizan”, a 2003. godine bio je uhapšen u okviru istrage o ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića. Srbija je tada odbila da ga izruči Hrvatskoj.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.