D.I.C. Veritas

Политика, РТС, 02. 02. 2024, Лондон: Комеморација академику проф. др Србољубу Живановићу [Ажурирано]

После Бања Луке (АНУРС) и Београда (САНУ), 1. фебруара је у Лондону одржана свечана комеморација академику проф. др Србољубу Живановићу. Организатор скупа је била Фондација за сјећање на Јасеновац и Холокауст, чији је академик Живановић био суоснивач.

Драгана Томашевић, директор и суоснивач фондације је подсетила присутне да је личност вансеријског калибра, какав је био професор Живановић, био невероватно скроман и побожан човјек. Поручила је да Фондација наставља да иде његовим стопама и да ће наставити говорити у име оних чијe је ћутaњe вечнo.

Томашевићева је за „Политику” прокоментарисала да је посећеност комеморације била „импресивна”, те да је публика са изузетном пажњом пропратила све говорнике, после чега се развила веома активна дискусија. „У томе је изузетност ове комеморације, јер је показала спремност људи да наставе путем човека Србољуба Живановића”, оценила је Томашевићева, наводећи да постоји жал због тога што у Србији још није усвојена декларација о усташком геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима.

Професор Грајф је читајући кратку биографију академика подсетио просутне да је проф. Живановић остао посвећен тражењу историјске истине без компромиса и попуштања под притисцима. При томе остао је веран принципима.

“У садашњем свету, људи су веома склони да праве компромисе јер они непревидиво олакшавају живот. То постају трули компромиси ако се ради о питањима истине и лажи, правде и неправде. Проф. Живановић никада није био спреман на такве компромисе”, истакнуо је проф. Грајф.

Поручио је да ће проф. Живановић остати упамћен као ратник на бојном пољу трагања за истином и правдом.

Др Владимир Умељић је изјавио да у погледу истраживања јасеновачког система хрватских концентрационих логора смрти, професору Живановићу није донела само поштоваоце већ и противнике.

“Овде се не мисли на легитимне разлике у мишљењу већ о ниским и недостојним нападима и увредама, које су, што је зачуђујуће, долазиле превасходно са српске стране. Проф. Живановић је достојно истрајавао на овакве тешко схватљиве нападе што је само сведочило о његовој моралној надмоћности. Тиме он остаје узор свима онима који долазе после њега и који мисле добро свом народу”, истакaо је др Умељић.

Овој комеморацији, претходило је неколико комеморација у Лондону, које су у протеклих неколико недеља одржане у институцијама и друштвима којима је покојни проф. Живановић припадао.

Велику посећеност комеморације увеличали су присуством принцеза Катарина, пензионисани доктори из лондонског медицинског универзитета из болнице Св. Бартоломеја, професори угледних универзитета у Британији, представници разних амбасада у Лондону, те друге угледне личности из политичког и јавног живота Британије и Србије.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.