D.I.C. Veritas

RTS, 04. 05. 2023, Osijek, počelo je suđenje Vojislavu Mediću, nekadašnjem sudiji Vojnog suda u Beogradu

U Županijskom sudu u Osijeku počelo je suđenje Vojislavu Mediću, nekadašnjem sudiji Vojnog suda u Beogradu, koga Hrvatska tereti da je tokom 1991. i 1992. počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Medić je negirao dela koja mu se stavljaju na teret, a sudsko veće je odbilo zahtev odbrane za ukidanje istražnog zahteva uz kauciju.

Gotovo 60 minuta, detaljno i opširno, optuženi Vojislav Medić izlagao je svoju pisanu odbranu pred tročlanim sudskim većem Županijskog suda u Osijeku. Tvrdi da se u vreme činjenja zločina koji mu se stavljaju na teret nalazio u Beogradu gde je, ističe, radio kao sudija vojnog suda. Kaže i da su u optužnici tačni samo njegovi lični podaci i da je reč o zameni identiteta.

“Od početka postupka opredelio sam se da se branim istinom koja će biti potkrepljena odgovarajućim materijalnim dokazima. Nikad nisam bio u KPZ Sremska Mitrovica i Niš, ali sam u jednom navratu bio u Stajićevu kad sam kao istražni sudija izvršio uviđaj nakon smrti jednog zarobljenika”, rekao je Medić.

Tužilaštvo Medića tereti da je od sredine novembra 1991. do 14. avgusta 1992. tokom ispitivanja učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika u logorima Stajićevo kod Sremske Mitrovice i u Nišu, gde su, kako se navodi u optužnici, odvođeni hrvatski vojnici tokom oružanog sukoba na teritoriji Hrvatske i pada Vukovara.

Optužnica Županijskog tužilaštva se, u najvećem delu, i temelji na svedočenjima više od 30 nekadašnjih logoraša. Iako Medićevi branioci ne isključuju mogućnost da je zaista i postojala osoba koja je u logorima zlostavljala ratne zarobljenike, ističu da nije reč o uhapšenom Vojislavu Mediću.

“Mi smo dokazali sa preko 500 pisanih dokaza da on to ne može biti. Po potrebi dovešćemo još dvadeset svedoka koji će potvrditi to”, kaže advokat Tomislav Filaković.

Medić će i na naredna ročišta biti dovođen iz istražnog zatvora, pošto je sud odbio da ga pusti da se brani sa slobode. U istražnom zatvoru nalazi se od 6. juna prošle godine, kada je uhapšen na granici Srbije i Hrvatske, u koju je krenuo kako bi zamenio pasoš pošto je nosilac dvojnog državljanstva.

Prema krivičnom zakonu Hrvatske, za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika može biti dosuđena kazna od 5 do 20 godina zatvora.

Naredno ročište zakazano je za 11. i 12. maj, kada bi trebalo da budu saslušani svedoci koje predlaže tužilaštvo.

 
Milica Milosavljević

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.