D.I.C. Veritas

РТС, 04. 08. 2022, Приче избеглих у колони током акције “Олуја”, дани који се не заборављају

Данас се навршава двадесет седам година од хрватске акције Oлуја у којој је са вековних огњишта протерано више од двеста педесет хиљада Срба, највећи део њих нови дом је пронашао у Војводини, један део је отишао у треће земље а најмање их се вратило у Хрватску.

Тог дана у избегличкој колони дугој седамсто километара нашао се и дванестогодишњи Синиша Колунџија из Книна, његова породица нови дом је пронашла у селу Мајур код Шапца.

“Болно неко сећање те колоне и тог како је то са ове тачке гледишта на дете деловало како сам одрастао, после. Међутим, овде сам се снашао лепо ту сам се и ожениј, створио породицу, купили смо кућу интегрисали смо се у друштво”, каже Синиша Колунџија из Мајура код Шапца.

Четверочлана породица Плављанић живела је до олује на Банији, тај дан нису заборавили ни до данас.

“Изгледало је страшно то се пуцало, то су и авиони прелетали, деца су била мала – једно шест година, једно осам и плачу и не знамо ни сами шта ћемо”, присећа се Вишња Плављанић Радојево.

Раде Плављанић Радојево напомиње да је изгубио све, имао је две куће, два имања, стоку, свиње, живео је на селу, радио у државном послу и то је све морало да се заборави за један дан.

Петочлана породица Жарковић живела је у Равним Котарима, бавили су се повртарском производњом што и данас раде.

Нада Жарковић Радојево каже да и данас живе од пољопривреде, од мојих пластеника, што је радила и тамо то ради и овде.

Само у пограничну општину Српска Црња стигло је око хиљаду петсто нових комшија.

“Остало је четристо лица, и оно што је најважнија ствар из међусобних бракова упознавања и дружења склопило се више од седамдесет бракова и више од сто педесет деце, који су део наше заједнице и који су просто вратили живот у нека наша села”, истакао је Драган Даничић, заменик председника општине Српска Црња.

Свих ових година покрајинска влада на разне начине помаже ову популацију становништва.

“Обезбеђено је више од пет стотина кућа у последњих десетак година за избегла и прогнана лица, издвојена су значајна финансиска средства за набавку грађевинског материјала и посебно је значајно што смо од 2018. године одлуком Скупштине Војводине успели да та средства дефинишемо као безповратна и наставићемо са тим активностима”, истакао је Игор Мировић, председник покрајинске владе.

У општини Зрењанин, у насељеном месту Клек, у наредних петнаестак дана биће завршена још једна стамбена зграда од двадесет пет станова за избегле Србе из Хрватске, Босне и Херцеговине, саграђена је уз помоћ комесеријата Владе Србије, донација и локалне самоуправе.

 

Симо Будимир

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.