D.I.C. Veritas

РТС, 07.12.2021, Три деценије од убиства породице Зец, градоначелник Загреба први пут одао пошту [Видео]

Пре тачно 30 година у Загребу је убијена породица Зец. Михајла, Марију и њихову 12-годишњу ћерку убили су припадници специјалне јединице хрватске полиције – такозвани мерчеповци који за тај злочин до данас нису осуђени. На годишњицу злочина први пут један градоначелник Загреба одао је пошту убијенима.

У ноћи између 7. и 8. децембра 1991. загребачки месар Михајло Зец убијен је на прагу своје куће на Трешњевици. Његову жену Марију и ћерку Александру убице су одвезле на Сљеме где су их ликвидирали, а тела затрпали смећем.

Због убиства ухапшени су Муниб Суљић, Синиша Римац, Игор Микола, Небојша Ходак, Сњежана Живановић. За тај злочин нису одговарали иако су неки од њих, без присутва адвоката, признали учешће у троструком убиству.


“Суд је то њихово признање као незаконито прибављен доказ издвојио из списа и више се није могао користити, тако су они ослобођени. То је био почетак сукоба, они су били национални хероји, посебно командант те јединице ‘Јесење кише', био је то Томислав Мерчеп”, каже Саво Штрбац, Документационо информациони центар Веритас.

Тридесет година од убиства посланица опозиционог ГЛАС-а у хрватском сабору Анка Мрак Тариташ захтева да Александра Зец добије улицу у Загребу. Први пут пошту убијенима одаје и градоначелник Загреба.

“Сматрам да је то геста пијатета прије свега према жртвама и залог за бољу будућност Загреба где нитко никад неће бити дискриминиран по било којој основи. И даље ћемо разговарати са организацијама и СДП-ом као партнером о начинима како се може обележити и комеморирати та једна од најсрамотнијих епизода у повијести овог града”, наводи Томислав Томашевић, градоначелник Загреба.

Хрватски председник је другог става.

“Обитељ Зец је била позвана у Владу, добила је одштету, што још треба. Сад вас морам питати директно – шта још треба? Грозна прича, али ја знам у рату грознијих прича од те приче иза којих стоје неки други људи, нека друга страна. Хоћемо сљедећих 50 година једни у друге пристима упирати”, поручио је Зоран Милановић, председник Хрватске.

Један од убица Синиша Римац постао је телохранитељ министра одбране Гојка Шушка, а 1995. од Туђмана примио орден за јуначки чин у рату. Суљић, Микола и Римац су ипак 2005. осуђени, али за убиство непознатог мушкарца у Пакрачкој Пољани. Никола Ходак је исте године неправоснажно осуђен због покушаја изнуде.

Хашки трибунал 2006. године проследио је хрватском тужилаштву “Досије Мерчеп” на 14.000 страница, а 2017. Мерчеп је правоснажно осуђен на седам година затвора. У оптужници се наводи да су његове јединице незаконито ухапсиле 52 особе, 43 убиле, док се три особе воде као нестале.

“Ко зна како би то све завршило, да ли би они икада били за друга дела изведени да једном припаднику те јединице Мирославу Барјамовићу није прорадила савест, па је ‘Ферал трибјуну’ испричао све шта су радили”, додаје Штрбац.

Злочин су преживели Душан и Гордана Зец који су се сакрили у кући. Децу је потом њихова бака одвела у касарну ЈНА, одакле су евакуисани у Бањалуку где и данас живе.

Аутор: Биљана Радуловић

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.