D.I.C. Veritas

РТС, 09.09.2022, Годишњица страдања Срба у акцији “Медачки џеп”

Данас се навршавају 29 године од агресије хрватске војске на српска подвелебитска села у такозваном “Медачком џепу”, која су се у то време налазила под заштитом снага Уједињених нација.

Према подацима документационо-инфорационог центра “Веритас”, код “Медачког џепа” убијено је 88 особа, међу њима 36 цивила.

Годишњица страдања Срба у акцији

У акцији хрватске војске у селима Дивосело, Читлук и Почитељ, који су били заштићена зона УН, 9. септембра 1993. убијено је 36 српских цивила, од којих 17 жена и 52 српска војника, углавном након заробљавања.

До сада су пронађени посмртни остаци 84 жртве, с тим што седам није идентификовано, док се четири особе и данас воде као нестале, наводи у саопштењу “Веритас”.

Додаје да се трагедија “Медачког џепа” одвијала се пред очима канадских војника из састава Унпрофора који нису могли да остану пасивни посматрачи злочина, већ су се упустили у окршај са хрватским снагама, које су 17. септембра морале да се повуку.

У повлачењу су најпре опљачкале, а онда и уништиле српска села Читлук, Почитељ и Дивосело са околним засеоцима по систему “спржена земља”, истиче се у саопштењу.

Командант Унпрофора француски генерал Жан Кот, када је 19. септембра обишао то подручје, рекао је да није нашао знакове живота, ни људи, ни животиња у неколико села кроз која је прошао.

Хрватска војска је по завршетку акције српској страни предала 52 леша.

Припадници Унпрофора су из директне борбе извукли још 18 лешева, од којих је већина била измасакрирана и запаљена. Тек 2000. је пронађено још 11 лешева скривених у септичкој јами у српском делу Госпића, од који је шест идентификовано ДНК методом.

На основу истраге коју је водило до 2004. године, Тужилаштво Хашког трибунала је подигло оптужнице по командној одговорности против начелника Генералштаба Хрватске војске генерала Јанка Бобетка, команданта војног подручја Госпић, генерала Рахима Адемија и команданта Девете гардијске бригаде, генерала Мирка Норца.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.