D.I.C. Veritas

RTS, 09.09.2022, Sećanje na stradale Srbe u akciji “Medački džep”

Navršilo se 29 godina od napada hrvatske vojske na sela u okolini Gospića. U akciji nazvanoj “Medački džep” ubijeno je 88 Srba, od kojih su 36 bili civili. Rođaci i prijatelji ubijenih okupili su se na parastosu u beogradskoj crkvi “Svetog Marka”.

Iza naziva “Medački džep” kriju se tri srpska sela u okolini Gospića-Divoselo, Čitluk i Počitelj. Krije se nekoliko stotina ljudi koji su tog septembra 1993. godine proterani iz svojih kuća, ali najteže je što se kriju i tragične sudbine onih koji nisu uspeli da se spasu.

Sećanje na stradale Srbe u akciji “Medački džep”

Nešto naroda je uspelo da pobegne u Velebit, ali oni koji su ostali u svojim selima su uglavnom pobijeni. U toj akciji stradalo je 88 meštana Divosela, Čitluka, Počitelja, Medaka, Gračaca i Donjeg Lapca, kaže Divoseljanin Mile Rajčević.

U akciji “Medački džep” nije bilo zarobljenika, nije bilo milosti ni prema ljudima ni prema imovini koju su decenijama mukotrpno sticali, podseća predsednica Udruženja porodica nestalih i poginulih lica “Suza”, Dragana Đukić.

O tome najbolje svedoče izveštaji misije Ujedinjenih nacija koja, uprkos svom mandatu, nije uspela da zaštiti civilno stanovništvo.

Komandant Unprofora, general Žan Kot, posle kompletnog obilaska pomenutih sela, izjavio je da nisu pronađeni znakovi života, ni ljudi, ni životinja. Razaranje je, kako je tada rekao, bilo potpuno, sistematsko i namerno, podsetila je Đukićeva.

Života u ovim srpskim selima nema ni danas, 29 godina kasnije, sa žaljenjem konstatuje direktor Centra “Veritas” Savo Štrbac.

“U sva tri sela danas ima ukupno 12 stanovnika, što stalnih, što povremenih. U Divoselu nema nikoga. Ratova je bilo i ranije. Čitava istorija je puna ratova, i krvavijih i sa težim posledicama od ovog, ali kada u ovim selima ni danas nema nikoga, to je zastrašujuće i to se zove etničko čišćenje”, upozorava Štrbac.

Podseća da je istragu o zločinima počinjenim u Divoselu, Čitluku i Počitelju vodio Haški tribunal, ali je predmet naknadno ustupljen hrvatskom pravosuđu.

Za sve što se tog septembra dešavalo osuđen je jedino general hrvatske vojske Mirko Norac i to na šest godina zatvora. Prvooptuženi u postupku, Rahim Ademi, oslobođen je svih optužbi.
ĐURĐICA DRAGAŠ

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.