D.I.C. Veritas

RTS, 09.09.2023, Tri decenije od ubistva Srba u Medačkom džepu

Pomen žrtvama hrvatske vojne akcije na području Like, poznate po nazivu “Medački džep”, u kojoj je pre 30 godina ubijeno 88 Srba, vojnika i civila, služen je u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. Položeni su venci i cveće na spomen obeležje u Tašmajdanskom parku. Još jedan datum iz ratne prošlosti, Srbija i Hrvatska obeležavaju na različite načine.

Na 30. godišnjicu akcije hrvatske vojske “Medačkih džep” u Gospiću u Hrvatskoj, mise zahvalnice za poginule branitelje, a u Beogradu parastos za žrtve.

Pedesetak članova porodica ubijenih Srba iz Divosela, Čitluka i Počitelja u crkvi Svetog Marka odali su poštu na stradalima. Dragan Pjevač za Radio Beograd 1 kaže da mu je pre tri decenije ubijena majka.

“Tri kilometra od kuće pod Velebitom presreli su je hrvatski vojnici, pitali su je kuda ide i gđe su joj ”dica”. To je pričala jedna žena koja je, sakrivena iza grma, čula tup udarac u glavu i onda rafale. Našao ju je brat Nikola, 18 dana posle toga. Imala je prostrelne rane kroz prsa, pola glave je nestalo i na desnoj ruci nije imala tri prsta,” seća se Pjevač.

Prema podacima Veritasa, u akciji Medačkih Džepa ubijeno je 88 Srba. Od toga 36 civila, među kojima 17 žena. 11 osoba i dalje se vodi kao nestalo, a u akciji nije bilo ranjenih.

Danas u tim mestima gotovo da nema života, kaže za naš radio Savo Štrbac, direktor Veritasa.

“Divoselo, Čitluk i Počitelj, 1991. godine su, po zvaničnom popisu imali 780 stanovnika. Sada u Divoselu nema nikoga, u Počitelju ima dvoje, povremeno, u Čitluku desetak. Dakle, to je rezultat tog rata, bratoubilačkog, građanskog - pusti prostori, pusta Lika,” rekao je Štrbac.

Dragana Đukić iz Udruženja nestalih i poginulih lica “Suza” kaže za naš program da posle tri decenije nema saosećanja prema žrtvama sa hrvatske strane, ali ni od međunarodne zajednice. Ona podseća da su podvelebitska sela 1993. godine bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

“Ako su tada propustili neke stvari i ako su dozvolili da se te “zaštićene” teritorije ne zaštite dovoljno i da bude toliko stradanja i srpskih nevinih žrtava, tužno je što se danas ništa ne čini. Da kažemo, hajde da danas nešto učinimo, da vidimo šta možemo da popravimo. Nažalost, ne dešava se ništa. Isto je kao i prve godine. Tako je svih ovih 30 godina,” kaže Đukićeva.

Porodice ubijenih i nestalih i dalje čekaju da se Srbija i Hrvatska dogovore u vezi sa svim žrtvama rata 90-ih. Prošlo je 30 godina, a zločinci se i dalje slave, kaže Dragan Pjevač.

“Mi smo divlji ljudi na ovim prostorima. Na svim ovim prostorima se slave zločinci. Mislim da je vreme da to prekinemo, jer to najviše vređa žrtvu,” rekao je Pjevač.

Za zločine u akciji Medačkih džep osuđen je hrvatski general Mirko Norac i to na šest godina zatvora.

Prvooptuženi Rahim Ademi je oslobođen svih optužbi. Hrvatsko pravosuđe optužilo je još trojicu pripadnika Hrvatske vojske na tri i na pet godina zatvora. Porodice ubijenih očekivale su da će i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine pokrenuti postupke za zločine počinjene u septembru 1993, ali se to do sada nije desilo.

 

Jelena Perendija Mihajlović

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.