D.I.C. Veritas

RTS, 09.12.2022, Zločin bez kazne, porodica Zec dobija spomen-ploču u Zagrebu [Video]

Povodom 31. godišnjice ubistva porodice Zec, Grad Zagreb će na mestu ubistva kod Adolfovca na Sljemenu, postaviti spomen-ploču kao podsećanje na počinjeni zločin – najavio je gradonacelnik tog grada Tomislav Tomašević. Mihajla, Mariju i njihovu dvanaestogodišnju ćerku Aleksandru, ubili su pripadnici specijalne jedinice hrvatske policije, koji za taj zločin do danas nisu osuđeni.

Venci i ruže za srpsku porodicu Zec, trideset jednu godinu nakon ubistva. Zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je na pragu svoje kuće na Trešnjevci. Njegova supruga Marija i kćerka Aleksandra likvidirane su na Sljemenu, a njihova tela zatrpana smećem. Tomislav Tomašević prvi je gradonačelnik Zagreba koji odaje poštu porodici Zec, drugu godinu zaredom.

“Smatram da je i te kako bitno obeležavati ovu tužnu godišnjicu od strane najviših dužnosti ka države i grada. Želim pozvati sve aktere društva, sve sugrađane, sugrađanke, da gradimo zajedno društvo i grad tolerancije, društvo i grad gde nema nikakve diskriminacije po bilo kojoj osnovi, društvo i grad jednakih kako se ovakve mračne epizode iz naše prošlosti nikada više ne bi ponovile”, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Antifašistička liga Hrvatske i Narodno vijeće zalažu se za postavljanje trajnog spomen-obležja porodici Zec za čije ubistvo nikad niko nije odgovarao.

“Sve što se nakon toga dogodilo, izazvalo je muk i tišinu svih, i onih koji su kao pripadnici srpskog naroda mogli osetiti ugroženo, ali i onih koji su osudili ubojstvo deteta i njegovih roditelja, ali to nisu imali snage reći izvan svoja četiri zida”, kaže Maša Samardžija iz Antifašističke lige Hrvatske.

Na značaj inicijative o podizanju spomen-ploče ukazuju i predstavnici Srba u Hrvatskoj.

“Činjenica da grad Zagreb želi obeležiti stradanje jedne srpske porodice za vreme ratnih godina devedesetih u Hrvatskoj je iznimno značajno kako za pripadnike srpske zajednice, kako za grad Zagreb i državu Hrvatsku tako i za ukupne odnose između Zagreba i Beograda i cele naše regije jer pokazuje primer koji nije čest, i primer kojim bismo zapravo svi trebalo ići. Pokazuje kako se zapravo poštuje stradanje civila neovisno od toga da li su srpske, hrvatske ili druge nacionalnosti”, istakao je Predsenik srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

U udruženju Veritas u Beogradu, veruju u pravdu pred sudom počinjeni zločin i u širu podršku za postavljanje spomen-obeležja.

„Iza toga ne stoje najjače stranke HDZ, ne stoje socijalisti koji su u kontinuitetu jaki, nisu se udostojili da bilo šta urade za tu porodicu koja je postala personifikacija stradanja nedužnih ljudi zbog nacionalne pripadnosti. Ja bih više voleo da su ubice njihove osuđene, nego da se postavi jedno obeležje na Sljemenu. Ponavljam, i to je dobar znak, samo bih voleo da iza toga stoji šire društvo, više jakih političkih stranaka i više nevladinih organizacija“, napominje je Savo Štrbac iz Veritasa.

Zločin, za koji do danas niko nije odgovarao, preživeli su Dušan i Gordana Zec, koji su se sakrili u kući. Decu je potom njihova baka odvela u kasarnu JNA, odakle su evakuisani u Banjaluku gde i danas žive.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.