D.I.C. Veritas

RTS, 12,06.2018, Štrbac: Neizvesno je koliko će trajati proces po žalbi Vasiljkovića

Hrvatski Vrhovni sud završio je javni deo sednice po žalbi Dragana Vasiljkovića, poznatog kao Kapetan Dragan, na prvostepenu presudu od 15 godina zatvora, tokom kojeg se on obratio putem video-linka, a u nastavku je usledio zatvoreni deo za javnost, nakon kojeg će sudsko veće doneti odluku, rekao je direktor “Veritasa” Savo Štrbac.

“Sudija izvestilac je govorio nešto više od dva sata, a nakon pauze odbrana je iznosila detalje iz žalbe i onda je putem video-linka iz Splita bio uključen Kapetan Dragan koji je govorio 10 do 15 minuta”, rekao je Štrbac.

On je naveo da nije moguće reći koliko će potrajati zatvoreni deo sednice – do kraja radnog dana ili će se produžiti i sutra, a najkasnije dva do tri dana, zavisno od toga koliko brzo će se sudije usaglasiti u odlukama.

Štrbac kaže da će odluka suda strankama biti dostavljena preko prvostepenog Županijskog suda u Splitu, a da su moguće opcije da sud potvrdi prvostepenu presudu, da je preinači ili ukine.

“Mi iz odbrane i dalje očekujemo da će presuda biti ukinuta i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje i odlučivanje”, rekao je Štrbac.

On je naglasio da će, u slučaju da predmet vrati na ponovno suđenje, sud morati da odluči hoće li produžiti ili ukinuti pritvor.

Prema njegovim rečima, za očekivati je da pritvor bude ukinut, jer je Kapetan Dragan proveo u pritvoru skoro 12 godina, što je tri četvrtine kazne, odnosno mnogo više od dve trećine koliko je neophodno da bi se ispunio princip razmernosti.

“Prema dosadašnjoj praksi hrvatskog Vrhovnog suda koju smo pratili u ‘Veritasu', sada već dve do tri decenije od završetka ratova u sličnim slučajevima su pritvor ukidali čak i kada je u pritvoru provedeno manje godina u odnosu na izrečenu kaznu, nego što je slučaj Kapetana Dragana”, rekao je Štrbac Srni, prenosi RTRS.

Sud u Splitu osudio je Kapetana Dragana u septembru 2017. nepravosnažno na 15 godine zatvora, nakon što ga je proglasio krivim za zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

U završnim rečima Kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivicu za ono što mu je stavljeno na teret.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.