D.I.C. Veritas

RTS, 15.01.2020, Slovenački sud poništio smrtnu kaznu domobranskom generalu, Zurof protestovao

Centar “Simon Vizental” oštro je protestovao protiv odluke Vrhovnog suda Slovenije, koji je prošle nedelje iz proceduralnih razloga ukinuo presudu kojom je 1946. godine osuđen na smrt domobranski general Leon Rupnik.

“Odluka o opozivu presude čoveku koji je aktivno bio umešan u zločine Holokausta sramotna je i iskrivljuje istoriju i predstavlja veliku uvredu za Rupnikove žrtve”, rekao je Efraim Zurof, direktor Centra “Simon Vizental”, u pismu ambasadoru Slovenije u Izraelu Andreji Purkart Martine, prenosi Indeks.

“Molimo vas da naš protest odmah prenesete nadležnim slovenačkim vlastima kako bi se mogle doneti mere za uklanjanje goleme štete koju je pruzrokovala nepravedna odluka Vrhovnog suda”, istakao je Zurof u pismu.

Slovenački Vrhovni sud je prošle nedelje poništio, iz procesnih razloga, presudu iz 1946. kojom su komunističke vlasti osudile na smrt i streljale domobranskog generala Leona Rupnika zbog izdaje i saradnje s okupatorom, prenose slovenački mediji.

Poništenje presude tražio je jedan od Rupnikovih potomaka, a sud je utvrdio da je u postupku bilo više pravnih grešaka i da se nije odvijao po tada važećim pravilima.

Sud je utvrdio da je bilo nekoliko pravnih grešaka u postupku i da se nije postupilo po tada važećim pravilima i standardima, ali slovenački pravnici navode da Rupnikov ni u kom slučaju nije bio posthumni pokušaj rehabilitacije, jer je i danas u Sloveniji on simbol saradnje s nemačkim i italijanskim okupacionim vlastima tokom Drugog svetskog rata.

Poništavanjem presude Vrhovni sud formalno je vratio predmet presude Rupniku na Okružni sud u Ljubljani, ali novog suđenja neće biti jer se pokojniku ne može suditi, prenosi Indeks.

Osnovao je domobrane koji su se borili protiv partizana

Rupnik je od 1941. do 1945. u tzv. Ljubljanskoj provinciji pod okupacijom Italijana i Nemaca sarađivao s okupacijskim vlastima i osnovao domobranstvo koje se borilo protiv partizana.

Streljan je kod ljubljanskog groblja Žale u septembru 1946. godine, ali mu je grob nepoznat.

U proceni presude iz 1946, vrhovni sud je polazio od procesnih standarda koji su vredeli u vreme suđenja, te je utvrdio da presuda u većem delu nije sadržavala obrazloženja za svaku tačku presude, kako je to bilo potrebno.

Zbog toga je presuda poništena i slučaj vraćen na ponovno odlučivanje Okružnog suda u Ljubljani, prenose mediji.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.