D.I.C. Veritas

RTS, 15.09.2022, Slučaj “Petrovačka cesta” pred sudom u oktobru, kakva presuda može da se očekuje [Video]

Slučaj “Petrovačka cesta”, kada je granatirana kolona srpskih izbeglica, polako dobija obrise i zatvara krug oko onih koji su ubili nedužne civile, uglavnom decu i starce. Od optuženih hrvatskih pilota Željka Jelenića, Danijela Borovića, Vladimira Mikca i Zdenka Radulja, trojica ćute, dok je jedan od njih, po tvrdnji advokata Aleksandra Cvejića, spreman da se odazove pozivu suda i pojavi u Beogradu.

Predsednik Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da su četvorica pilota obuhvaćeni optužnicom po komandnoj odgovornosti i da bez njihovih saglasnosti nisu mogli da se angažuju borbeni avioni.

“Nije isto angažovanje borbenih aviona kao angažovanje pešadije negde na terenu”, istakao je Štrbac.

Dodao je da su svi mogli da budu angažovani, jer je jedan avion 7. avgusta 1995. na Petrovačkoj cesti, a da su dva aviona dejstovala sutradan kod Svodne na Prijedorskoj cesti, a da su optužnicom obuhvaćena oba bombardovanja.

Napomenuo je da je desetoro ljudi poginulo na licu mesta, a da je dvoje ranjenih podleglo povredama.

Štrbac je napomenuo da optuženim pilotima neće biti ni upućeni zvanični pozivi za sudski postupak koji će početi u oktobru, pošto, kako je naveo, Hrvatska ne sarađuje sa Srbijom kada su u pitanju procesuiranja pripadnika njihove vojske i njihovih državljana.

“Ratni zločini ne zastarevaju. Kad tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu i ne zna se da li će i kad će. Kad Zagreb ništa nije preduzimao, čak nikakvu istragu, oni su čak do 2012. negirali da su njihovi avioni uopšte dejstvovali na području BiH, druge države”, naveo je Štrbac.

Dodao je da pred Međunarodnim sudom pravde postoji pismeni dokaz koji je potpisao šef hrvatskog pravnog tima kojim se priznaje da su hrvatski avioni tada dejstvovali na području BiH, ali da se ne priznaju tvrdnje Srba da je ubijeno desetoro ljudi, već da su na Petrovačkoj cesti uništili jedan tenk.

Podsetio je da je 2010. potpisan sporazum između Srbije i Hrvatske o izručivanju, ali da u taj sporazum nisu uključeni ratni zločini.

Štrbac je poručio da je u slučaju “Petrovačka cesta” važno da se dobije pravosnažna presuda po svetskim standardima, a očekuje da će biti osuđujuća i koju će dokazi potkrepiti, kao i da će svako moći da je analizira.

“Ta presuda ostaje da svedoči budućim pokolenjima o tome šta se sad desilo. Mnogo je značajniji taj momenat, o kojem sad pričam, nego o tome da li će neko od njih otići na izdržavanje kazne”, istakao je Štrbac.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.