D.I.C. Veritas

RTS, 16.11.2012., Аустралија изручује капетана Драгана

Екстрадиција Драгана Васиљковића, познатијег као капетан Драган, одобрена након што Васиљковић није успео да убеди аустралијску владу да треба да остане у тој земљи, пише лист “Аустралијан”.

Аустралијски министар унутрашњих послова Џејсон Клер донео је одлуку о изручењу Драгана Васиљковића Хрватској која га терети за ратне злочине, јавља лист Аустралијан.

Одлука министра Џејсона Клера уследила је две године након што је Врховни суд Аустралије одобрио изручење Васиљковића, који је у Аустралији променио име у Данијел Снеден.

“Министар је донео одлуку након што је пажљиво размотрио Закон о изручењу и узео у обзир аргументе које је изнео Васиљковић и други у његово име, зашто он не треба да буде изручен Хрватској”, саопштио је портпарол.

Из хрватског Министарства правосуђа потврдили су да су о томе службено обавештени, пренео је Јутарњи лист.

Одлуком аустралијске владе није окончан дугогодишњи правни процес, јер Васиљковић може да се жали Федералном, а потом и Врховном суду Аустралије.

Како преноси Аустралијан, Васиљковић о припремама за жалбу преговара са Деном Моријем, адвокатом који је представљао бившег аустралијског затвореника у Гвантанаму Дејвида Хикса.

Васиљковићев дугогодишњи адвокат Брус Денис потврдио је за Ал Џазиру Балканс да је Васиљковић, који је у притвору у Сиднеју, “утучен одлуком министра”.

Адвокат, такође, сматра да су мале шансе за фер суђење у Хрватској.

Васиљковић је ухапшен 2006. године у Аустралији, пошто је Загреб тражио његово изручење, а после скоро четири године проведене у притвору, аустралијски суд блокирао је његову предају због могуће пристрасности у хрватском правосудном систему.

У септембру 2009. године, Васиљковић је пуштен уз кауцију, али је нестао пошто је Врховни суд поништио претходну пресуду и наложио његово изручење Хрватској. После 44 дана у бекству, полиција га је пронашла и притворила.

Васиљковић (56), који има аустралијско и српско држављанство, оптужен је у Хрватској за учешће у мучењу и убиствима у Книну и околини током рата почетком деведесетих година. Васиљковић негира оптужбе.

Ал Џазира наводи да ниједна аустралијска влада није успешно изручила оптуженика за ратне злочине.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.