D.I.C. Veritas

Informer tv, 27. 02. 2024, INFO DAN: Došlo je do povampirenja ustaštva u Hrvatskoj što je prisutno do danas [Video]

Početak raspada SFRJ i prve talase sukoba u Republici Srpskoj Krajini komentarisali su gosti Info dana, Dragan Vasiljković iz fondacije “Kapetan Dragan” i Savo Štrbac iz Dokumentarno informacionog centra “Veritas”.

Dragan Vasiljković iz fondacije “Kapetan Dragan” naveo je kako na samom početku rata sebe je doživljavao kao Jugoslovena, a Jadransko more i hrvatski narod kao svoj.

- Prvi put kada sam sišao u Krajinu nisam znao ni šta je to da sam mislio da idem u Ukrajinu. Bio sam Jugosloven i bio sam lojalan građanin Jugoslavije koju sam doživljavao kao svoju, Jadransko more i hrvatski narod kao svoj. Rat sam doživeo kao povampirenje ustaštva, Krajina je 1990. godine bila pusta. Za mene su sukobi u početku bili prevencija raspada Jugoslavije. Milošević nije taj koji je izazvao rat nego je čekao do poslednjeg momenta – rekao je Vasiljković.

Savo Štrbac iz Dokumentarno informacionog centra “Veritas” istakao je da kada su mu se pojavljivali predmeti sa banalnim optužbama protiv Srba u Zadru odlučio je da ih brani.

- Kada je počeo pad SFRJ u Zadru su Srbe teretili za najbenignije prestupe kao teške zločine, zbog čega su masovno bežali iz grada. Kada su mi donosili takve predmete otišao sam u advokate da branim te ljude. U Benkovcu su se pred jednim hotelom pojavilo 6 hiljada ljudi, jer je Tuđman držao govor. Nas trojica okrućnih sudija smo u sudnici sedeli ispod Titove slike što je bilo normalno za to vreme, kolega me je na pauzi pitao da li ćemo ako Tuđman pobedi sedeti ispod njegove slike kao ispod Titove. Kada je Tuđman pobedio dali smo ostavke i otišli u advokate – rekao je Štrbac.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.