D.I.C. Veritas

RTS, 17.12.2014., Zagreb, identifikovano 20 žrtava “Oluje”

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu uz prisustvo članova porodica obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka 20 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Posmrtni ostaci ekshumirani su u Slunju, Zadru, Šibeniku, Novskoj i drugim lokacijama, prenosi Beta.

Posmrtni ostaci su identifikovani metodom analize DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije.

Iz registrovanih grobnica u Hrvatskoj, od 2001. do 2014. godine, ekshumirani su posmrtni ostaci 1.053 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akcijama hrvatske vojske i policije “Bljesak” i “Oluja”, a posmrtni ostaci 655 identifikovanih žrtava su predati porodicama radi sahrane.

“Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akciji Oluja 1995. godine i u Zapadnoj Slavoniji 1991. godine, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih”, piše u saopštenju Komisije za nestala lica.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.