D.I.C. Veritas

РТС, 18.01.2015., Грабар Китаровић тражи хитну пресуду за Шешеља

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је од генералног секретара Уједињених нација Бан Кимуна затражила да предузме све кораке како би обезбедио да се Војислав Шешељ врати у притвор Међународног суда у Хагу, и да се што пре донесе пресуда у његовом случају.

“Пуштање Шешеља поткопава сврху због које је Савет безбедности основао Међународни кривични суд за бившу Југославију. Зато тражим од Вас да предузмете све потребне кораке како би се осигурало да се Шешељ врати у притвор Хашког трибунала све док не буде испуњавао услове за привремено пуштање које сви други затвореници Трибунала морају да испуне”, наводи се у писму Колинде Грабар Китаровић Бан Кимуну, које је агенцији Хина доставио њен изборни штаб, преноси Танјуг.

“Из разлога који нису сасвим јасни”, како каже Грабар Китаровић, Трибунал је у новембру 2014. пустио на привремену слободу Шешеља “из хуманитарних разлога” због “погоршања здравственог стања” и затражио да се врати у Србију.

Међутим, Трибунал му за привремено пуштање на слободу није одредио услове који су уобичајени, каже Грабар Китаровић.

Она тако помиње да се од “Шешеља није тражило да се уздржи од јавних иступа или ангажмана у политичком животу док је на привременој слободи”, као и да Шешељ “није морао да се обавеже да ће се вратити у Трибунал када то од њега буде тражио суд”.

Изражавајући “дубоку забринутост”, Грабар Китаровић наглашава да жртве заслужују да се Шешељ врати у притворску јединицу Трибунала и да се што пре донесе пресуда, преноси Хина.

“Љубазно Вас молим да предузмете све мере које су вам на располагању да се испуне оба циља, укључујући и сазивање седнице Савета безбедности око овог важног питања”, каже хрватска председница, која ће на ту дужност званично ступити 19. фебруара.

Шешељ је оптужен 2003, суђење се завршило 2010, али досад није донесена пресуда, подсећа хрватска агенција.

“По свим објективним стандардима, ово кашњење је неупитно неуспех Трибунала. Жртве заслужују боље. Тужилаштво Трибунала ја казало да пресуда неће бити донесена пре краја 2015”, каже Грабар Китаровић.

Наводећи да је једно од објашњења за тако велико кашњење – време потребно да се испише пресуда, новоизабрана председница Хрватске сматра да би прво требало “без одлагања” донети усмену пресуду, а тек накнадно њено образложење.

“Кључно је да Трибунал донесе пресуду у том случају што је пре могуће, како Шешељ својом смрћу не би избегао пресуду, као што је био случај са Слободаном Милошевићем. Зато тражим од Вас и Савета безбедности да инсистирате да Судско веће донесе усмену пресуду без одлагања у случају Шешељ, а затим да објави образложење”, рекла је Грабар Китаровић.

“Ако Трибунал заузме овај приступ, Шешељ би могао да се суочи са пресудом Судског већа већ у јуну, а суд би имао довољно времена да објави писано мишљење које ће појаснити пресуду”, поручила је она Бан Кимуну.

“Све жртве заслужују да чују пресуду која ће осудити Шешељево злочиначко понашање, као што заслужује и читава међународна заједница. Верујем да ћете Ви и Савет безбедности учинити све што је у вашој моћи да бисте осигурали да дан Шешељеве пресуде стигне што пре”, наглашава Грабар Китаровић.

Она такође у писму каже да јој је било драго када је Тужилаштво недавно затражило да се Шешељ врати у Хаг, али и да је била разочарана када је Судско веће одбило тај захтев, што је омогућило Шешељу да остане на слободи.

Тужилаштво Хашког трибунала је почетком децембра затражило да Шешељ буде враћен у притвор јер његово понашање на слободи подрива темеље одлуке о његовом привременом пуштању, али је Судско веће Трибунала одбило захтев Тужилаштва.

Шешељ је 12. новембра одлуком Судског већа привремено ослобођен из притворске јединице у Схевенингену због здравствених разлога, а у притвору је, без изрицања пресуде, провео готово 12 година.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.