D.I.C. Veritas

РТС, 20.05.2015., Пуповац: Статус жртве за све силоване у рату

Посланички клубови у хрватском Сабору подржали су коначни предлог закона о правима жртава сексуалног насиља у Домовинском рату. Милорад Пуповац упозорио је да статус жртве по том предлогу не могу стећи припадници или сарадници непријатељских јединица, иако су неки од њих били силовани у рату.

Пуповац се нада да признавање статуса жртве сексуалног насиља неће бити повод за кривичне пријаве против оних који су пријављени као силоватељи, преноси агенција Хина.

“Надам се да неће завршити по систему два сведока, као што је то некада знало завршавати, да то буде основ за кривичну пријаву”, рекао је Пуповац у саборској расправи.

Милорад Пуповац је колеге посланике “прозвао” и због спомињања српске мањине у контексту сексуалног насиља у рату.

“То што неко данас и овде то претвара у средство за политичку кампању, за стигматизацију појединих етничких група је тешки грех”, рекао је Пуповац.

Његово излагање је, преноси Хина, изазвало низ реплика из редова опозиционих странака.

Независни посланик Бранко Вукшић сматра да је злочин појединачан, “али да је било система у тим злочинима – било је”.

Весна Шкаре Ожболт се чуди што Пуповац сматра да за доказивање статуса жртве не би смела бити довољна два сведока и запитала -”а шта ако има само један или ако нема више ниједан, јер су сви поумирали или су побегли”.

“Ви аболирате, заговарате негоњење тих злочина, то је срамотно чути у оваквом Сабору”, поручио је Пуповцу у име ХДЗ-а Дује Марасовић.

Посланици су упозорили и да овај закон може да остане “списак лепих жеља” јер је њиме предвиђена исплата одштете жртвама у складу са стањем у буџету државе.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.