D.I.C. Veritas

RTS, 21.05.2018, SNV: Raste broj slučajeva nasilja prema Srbima u Hrvatskoj

Prošle godine je zabeleženo 393 događaja i situacija u Hrvatskoj koje uključuju istorijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima, navodi se u najnovijem Biltenu koji je predstavilo Srpsko narodno vijeće.

SNV je u saopštenju upozorilo da aktuelna koaliciona vlada, predvođena HDZ-om i koju uz HNS podržavaju i poslanici nacionalnih manjina, formalno osuđuje pojave istorijskog revizionizma, govora mržnje i nasilja prema Srbima, ali i dalje ne pokazuje energičnost u ukidanju antimanjinskih i proustaških manifestacija.

Srpsko narodno vijeće prikuplja podatke o istorijskom revizionizmu, govoru mržnje i nasilju prema Srbima od 2014. godine i ukazuje na rast broja takvih slučajeva.

“Lani je u proseku jednom dnevno zabeležen događaj koji sadrži elemente istorijskog revizionizma i/ili etničke nesnošljivosti prema Srbima”, navodi SNV.

Dodaje se da taj rast ipak nije toliko drastičan koliko je to bio u prethodnom razdoblju. Na prelazu iz 2015. u 2016. godinu SNV je, kako navodi, zabeležio porast navedenih slučajeva za čak 57 posto.

Tada su se, ocenjuje SNV, u javnosti odrazile posledice šovinističke kampanje koju je predvodilo desno krilo vladajućeg HDZ-a pod vođstvom Tomislava Karamarka, a koje postoje i danas.

U Biltenu se navodi slučaj o kojem je govorio direktor novosadskog festivala “Egzit”, Dušan Kovačević, a dogodio mu se tokom posete Zagrebu sredinom februara 2017. godine.

Tada je njemu i njegovoj porodici, kako je rekao, prišla grupa vidno alkoholisanih ljudi koji su ih vređali, da bi potom zapretili da će “ako se vratimo, srediti i nas i decu”.

To se, podeća SNV, dogodilo u mesecu kada su na ulicama Vukovara osvanule nalepnice kojima se poziva na vešanje Srba i kada su članovi ekstremno desne Autohtone-Hrvatske stranke prava (A-HSP) u crnim uniformama marširali glavnim gradom Hrvatske.

SNV dodaje da će prošlogodišnji februar ostati upamćen i kao mesec u kojem je na pravoslavnoj crkvi Svete Trojice u Bjelovaru, zaštićenom spomeniku kulture, osvanuo ustaški grafit, i u kojem je poslanica SDP-a Milanka Opačić dobila policijsku zaštitu zbog fotomontaže koju je, inspirisan njenom srpskom nacionalnošću, objavio portal Dnevno.

Navode i slučaj kada su organizatori karnevala u Kaštelima u Dalmaciji pred stotinama posetilaca spalili skulpturu koja je predstavljala Milorada Pupovca, predsednika SNV-a i SDSS-a.

SNV podseća i da je ploča s ustaškim pozdravom “za dom spremni” u septembru iz Jasenovca premeštena u obližnju Novsku.

“Tom prilikom je vlada pregovarala s Markom Skejom, komandantom zloglasne IX bojne Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) ‘Rafael vitez Boban', koja nosi ime ustaškoga zločinca, i s Antom Đapićem, bivšim gradonačelnikom Osijeka i predsednikom ekstremno desnog HSP-a, koji je najavio pokretanje referenduma čiji će cilj biti ukidanje prava na zastupljenost nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru”, navodi SNV.

SNV upozorava da je zastrašujuće da su takve pojave prisutne do te mere da su postale gotovo prećutno prihvaćene u društvu.

“Otuda utisak da će izvršna i zakonodavna vlast, kao i pravosudna tela, morati da ulože daleko više napora da bi samo zaustavili dalji porast takvih pojava, a kamoli da bi ih suzbili”, zaključuju u SNV-u.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.