D.I.C. Veritas

RTS, 21.08.2015., Godišnjica nestanka novinara u Orahovcu

ORAHOVAC – Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije obeležili su danas 17 godina od nestanka novinara Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića u okolini Orahovca. Pretpostavlja se da su ih oteli pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova. Kancelarija za KiM traži da se obnovi istraga zločina nad novinarima.

Na mestu gde je table sa imenima nestalih novinara, UNS i DNKiM su ponovo zatražili da nadležne institucije, Euleks i Unmik, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije i Sud za ratne zločine na KiM koji treba da bude osnovan, pokrenu i obnove istrage, javnom kampanjom i kroz instituciju zaštićenih svedoka podstaknu istrage i pojedince da progovore o zločinima nad novinarima.

Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha.

Ove godine, za razliku od prethodne dve, tablu sa njihovim imenima na mestu gde su nestali, niko nije rušio.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo je pozvala Euleks i sve nadležne međunarodne i lokalne institucije da obnove istragu i pronađu i procesuiraju počinioce otmice novinara Đure Slavuja i Ranka Peranića, kao i počinioce ostalih zločina nad novinarima na Kosovu i Metohiji.

“Sa žaljenjem i ogorčenjem konstatujemo da danas, kada se navršava 17 godina od otmice članova novinarske ekipe Radija Prištine kod Orahovca, Đure Slavuja i Ranka Peranića, njihovi otmičari još uvek nisu pronađeni”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Takođe, podseća se da je spomen obeležje novinarima, na putu Velika Hoča – Zočište, gde su nestali Đuro Slavuj i Ranko Peranić, do sada rušeno tri puta.

Krajem maja ove godine postavljeno je četvrti put, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM i ukazuje da ni počinioci ovog valdanskog čina još uvek nisu pronađeni.

Prema podacima porodica, poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.

Automobil u kojem su bili, plava “zastava 128”, nikada nije pronađen, a do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

“Sa žaljenjem podsećamo da još uvek nisu rasvetljena ni ubistva i otmice Ljubomira Kneževića, novinara prištinskog ‘Jedinstva’ i dopisnika ‘Politike', koji je otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna i Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca, koji je nestao pre tačno 16 godina, 21. avgusta 1999. godine u Prištini”, navode iz Kancelarije za KiM.

Takođe, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića je 25. juna 1999. godine, nedaleko od izbegličkog centra u Prištini, otela OVK.

Pored njih, na Kosovu i Metohiji ubijeni su i albanski novinari lista “Bota sot” Bekim Kastrati (2001) i Bardilj Ajeti (2005).

“Konačno rasvetljavanje ovih zločina i pronalaženje i kažnjavanje njihovih vinovnika, bio bi preduslov za izgradnju poverenja srpskog naroda u međunarodne i pokrajinske insitucije na Kosovu i Metohiju, kao i za normalizaciju suživota u Pokrajini”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.