D.I.C. Veritas

RTS, 22.01.2022, Parastos žrtvama ubijenim pre 29 godina u akciji “Maslenica” hrvatske vojske

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu održan je parastos žrtvama zločina koje su pre 29 godina pripadnici Hrvatskih oružanih snaga izvršili na području Ravnih Kotara i Malog Alana. Dokumentaciono-informacioni centar Veritas tim povodom je saopštio da je u operaciji “Maslenica” poginulo i nestalo 348 Srba, među kojima 55 civila prosečne starosti 60 godina.

Danas se navršilo 29 godina od stradanja Srba u Ravnim Kotarima i na Malom Alanu u akciji “Maslenica” hrvatske vojske, u kojoj je poginulo ili nestalo 348 ljudi, a više od 10.000 Srba je proterano sa ognjišta. Iako je napadnuto područje bilo pod zaštitom UNPROFOR-a, niko nije procesuiran za zločine nad Srbima, ni pred domaćim, ni pred međunarodnim sudovima.

Napad hrvatske vojske izvršen je u toku realizacije tzv.”Vensovog plana” kojim je godinu dana ranije Republika Srpska Krajina stavljena pod zaštitu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

Istoričar Milan Gulić bio je dete kada se desila operacija Maslenica. Podseća da je  na udaru bio benkovački kraj, odnosno područje između Zadra i Benkovca.

“U Benkovac su se slile hiljade izbeglica iz ravnokotarskih sela. Na Benkovac su pale stotine granata tih dana. Sećanja su uglavnom vezana upravo za ta strahovita granatiranja kojima je Benkovac bio izložen. I upravo zbog toga kod Benkovčana, kada je počelo ono granatiranje u ‘Oluji’ dve godine kasnije, to granatiranje nije delovalo nešto posebno, nešto drugačije. U tom prvom momentu, s obzirom na iskustvo koje smo imali, naročito iz 1993. godine, nismo smatrali da je to nešto drugačije u odnosu na prethodne vojne operacije”, rekao je Gulić.

U operaciji “Maslenica” najviše su stradala tri srpska sela: Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mešovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski, ističe predsednica Udruženja poginulih i nestalih lica “Suza” Dragana Đukić. Dodaje da se i dalje traga za nestalima.

“Najteže je onima koji nisu našli posmrtne ostatke članova svoje porodice, a tako je sa još 11 porodica. One još uvek žive u zarobljenom vremenu. Za njih još uvek nema mira. Nažalost, Republika Hrvatska i Vojska Republike Hrvatske su pre 29 godina postigle cilj, a to je da protera narod i uništi ta srpska sela, sa ciljem da se Srbi više nikada ne vrate. Tamo danas živi veoma mali broj ljudi. To su uglavnom stari ljudi koji su tamo došli da bi umrli na svom ognjištu. Za zločine nad Srbima još uvek nije niko odgovarao”, navodi Đukićeva.

Hrvatske oružane snage su 22. januara 1993. godine izvršile napad na Ravne Kotare i prevoj na Velebitu, Mali Alan, a Dokumentaciono-informacioni centar Veritas navodi da su operaciju planirali i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač uz znanje i odobrenje tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

U operaciji je ubijeno i nestalo 348 Srba. Među žrtvama su bile 34 žene i troje dece mlađe od 12 godina.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.