D.I.C. Veritas

RTS, 24.08.2015., Masakr u Dvoru [Video]

Danski dokumentarni film “Masakr u Dvoru” bavi se davno zaboravljenim ratnim zločinom počinjenim za vreme “Oluje”.

Osmog avgusta 1995. u Dvoru na Uni, na samo nekoliko metara od danskih vojnika, ubijeno je najmanje devetoro civila koji su zbog bombardovanja Petrinje tokom “Oluje” evakuisani iz psihijatrijske bolnice u Dvoru na Uni. Tokom puškaranja između Srba i Hrvata u Dvoru, nepoznati vojnici ušli su u školu u kojoj su bili ovi, mahom i fizički hendikepirani ljudi, i iz neposredne blizine ubili devetoro, a zarobili i u nepoznatom pravcu odveli još njih troje.

 

Likvidaciji su svedočili danski vojnici koji su želeli da otvore vatru na ubice, ali im komandant danskog kampa Jirgen Kold to nije dozvolio. Upravo on, dvadeset godina kasnije, suočava se sa svojom odlukom da ne zaštiti bolesne civile. Istražitelj tog ratnog zločina, takođe Danac – Vili Begelund, sa njim prati trag zločina i pokušava da reši jedan od retkih nerešenih slučajeva u svojoj karijeri.

U filmu njih dvojica razgovaraju sa srpskim i hrvatskim generalima koji su u to vreme bili u Dvoru na Uni, porodicama žrtava, ali i onima koji su bolesnike poslednji put videli žive. Pored njih, mišljenje o zločinu daju i danski vojnici koji su bili očevici masakra.

Autori filma su Georg Larsen i Kasper Vedsmand, a pomoćni reditelj i istraživač u filmu je novinar RTS-a Vladimir Banić, koji se ranije bavio ovim zločinom.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.